Dalibor Beneš si vyrobil koloběžku a objel s ní střechu světa

23. únor 2014

Dalibor Beneš se rozhodl, že navštíví středoasijský Badachšán, kde se rozkládá pohoří Pamír, přezdívané jako střecha světa. Vymyslel a zkonstruoval si originální třístopou koloběžku, koupil letenku do Kyrgyzstánu (odkud zamířil do Tádžikistánu) a vyrazil... Sám.

„Jsem domácí kutil a pořád něco vymýšlím,“ říká o sobě Dalibor Beneš, jehož skromný projev zakrývá nebývalá dobrodružství, podnikaná během vlastní dovolené, se smyslem pro odloučení, bez sponzorů i velkých gest. Už dříve si Dalibor Beneš ušil stan „čum" po vzoru sibiřských Něnců, postavil rikšu, zapřáhl se do ní a přešel zamrzlý Bajkal. Se dvěma survalisticko-polárně laděnými akcemi už byl naším hostem ve vysílání v předcházejících letech. „Být zcela sám v nekonečném prostoru jen s vlastními myšlenkami se mi líbilo,“ říká k tomu. „Jen omrzliny mi vadily. Potřeboval jsem se ohřát, a tak jsem koncem srpna 2013 odjel do Střední Asie.“

03068809.jpeg

Horský Badachšán je autonomní oblast na východě Tádžikistánu. Je plná vysokých hor, ledovců, divokých řek a úzkých kaňonů. Víc než polovina území je ve výšce vyšší než 3.000 metrů nad mořem. Kvalitní cesty mimo tzv. Pamir Highway tu jsou zřídka. Žijí zde lidé, kteří o sobě smýšlejí jako o Pamírcích „Jsou to lidé velmi pohostinní a milí,“ zdůrazňuje Dalibor Beneš. Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se i na fotky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.