Evropská filmová brána nabízí přes 2500 filmů z první světové války

25. únor 2014

Chcete vidět, co se točilo v době první světové války? Zajímá vás, jaké snímky vznikaly o první světové válce? Máte šanci. Nový portál Evropská filmová brána 1914 všechno tohle nabízí. Navíc v kvalitní zdigitalizované podobě.

Na projektu se vedle našeho Národního filmového archivu podílí dalších 26 institucí z 16 zemí.

V současné době je na portálu k dispozici přes dva a půl tisíce unikátních filmových titulů vzniklých v době první světové války a filmů, které se válce věnují. Všech těchto zhruba 650 hodin filmů je přístupno bezplatně na adrese europeanfilmgateway.eu.

Národní filmový archiv poskytl celkem 17 titulů. Jsou to střihové dokumentární filmy, zpravodajské šoty i jeden hraný snímek.

„Jedinečný český vklad jsou legionářské filmy,“ říká český koordinátor Tomáš Lachman, „jsou to většinou střihové dokumenty složené z různých šotů natočených u československých legií, ať na ruské frontě, nebo na frontě západní.“

Naprosto unikátní je také snímek Za český stát z roku 1928 natočený podle scénáře Rudolfa Medka k 10. výročí vzniku Československa. Bilanční snímek složený z hraných částí a pasáží z dobových dokumentů má ovšem řadu devalvujících rysů.

„Film nese nešvary laciného dějepisectví. Je naprostou apoteózou legionářů, pracuje se tam s historickými schématy 19. století: zlí Habsburkové, hodní legionáři a podobně,“ vysvětluje Tomáš Lachman.

autoři: Tomáš Pilát , Helena Petáková
Spustit audio