Už jste si všimli samoobslužných antikvariátů? Najdete je v několika pražských kavárnách

25. únor 2014
Zprávy

Dát další šanci starým knihám a vzbudit zájem o literaturu u mladých lidí, to jsou dva hlavní cíle samoobslužných antikvariátů Kupbook, které se před měsícem objevily v pražských kavárnách. Stojí za nimi Michaela Vojtková, studentka a dobrovolnice z centra Elpida.

„Box je celý dřevěný. Připomíná poličku s červeným lemem. Vpravo má zvláštní výklenek, ve kterém je kasička. Vy přijdete do kavárny, dáte si něco dobrého, vyberete si knížku, která se vám líbí, můžete se do ní začíst a když si ji budete chtít odnést domů, hodíte tam 20 Kč. Ale uvítáme i vyšší příspěvek,“ říká autorka projektu.

Hlavním cílem netradičních antikvariátů je podle ní dát knihám nový život a vzbudit zájem o literaturu u mladých lidí.

„V knížkách jsou často úžasná věnování, v některých se dá najít i pohled, takže je vidět, že mají svou historii,“ popisuje Michaela.

Kupbook - samoobslužný antikvariát

Boxy musí dobrovolníci pravidelně doplňovat. Až do této doby si lidé zakoupili přes 70 titulů.

„Zájem je opravdu veliký - ze stran kavárníků i ze stran čtenářů. Ohlasy jsou zatím skvělé.“

Dřevěné boxy najdete v současné době v deseti pražských kavárnách. Knihy vybírají autoři podle svého uvážení. V boxech jsou detektivky, fantasy i červená knihovna.

„Lidé přinesli i své knížky. Můžete je dát přímo do toho boxu nebo přinést do Elpidy. Kdyby jich bylo hodně, je lepší přijít s nimi do Elpidy,“ dodává Michaela Vojtková.

Pokud se autorům projektu podaří získat grant na další boxy, chtěli by je v září rozšířit po celé republice.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu