Dobře rozběhnutý film. Fair Play

27. únor 2014

Hostem Čajovny 27. února byla režisérka Andrea Sedláčková, která do kin uvádí svou novinku Fair Play o vrcholové běžkyni v éře státem podporovaného dopingu v 80. letech.

Fair Play patří mezi nejslibnější snímky první poloviny letošní české filmové sezony. Má zápletku s intimním i politickým rozměrem, disponuje více než solidním scénářem i hereckými výkony jmen, která mají potenciál přitáhnout diváky do kin. Snímek také neidealizuje v rámci diváckého odlehčení minulost, což se řadě českých filmů dříve stalo. Výborně rozehrané drama skončí poněkud náhle a lakonicky, ale i tak půjde o jeden z filmů, který byste v kinech neměli minout.

Film se odehrává v 80. letech v Československu. Mladičká sprinterka Anna (hraje ji Judit Bárdos, do češtiny dabovaná Berenikou Kohoutovou) se v něm stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka (Anna Geislerová) a trenér (Roman Luknár) doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry. Anně začnou podávat anabolické steroidy... Andrea Sedláčková Fair Play (původně se prý měl jmenovat Vítězové) označuje ne za snímek o sportu, ale o lidské důstojnosti.

Jak sama režisérka říká, je zvědavá, kolik lidí na vážný film z 80. let do kin vůbec přijde. Andrey Sedláčkové se budeme v obsáhlém rozhovoru ptát na její vztah k retro filmům, sportovním kauzám, obsazování klíčových herců, dramaturgii i filmovou hudbu. Poslechněte si její upřímné odpovědi v záznamu Čajovny z 27. 2.!

Andrea Sedláčková studovala scenáristiku na pražské FAMU a režii a střih na FEMIS v Paříži. Jako scenáristka a režisérka debutovala v roce 2000 filmem Oběti a vrazi, natočila také film Musím tě svést a natočila několik dokumentů a televizních filmů pro Českou televizi, například . Ve Francii pracuje jako střihačka celovečerních filmů. Po televizním filmu Rytmus v patách podle knihy Josefa Škvoreckého má v plánu zfilmovat Zbabělce. Připravuje dokumentární portrét Václava Havla.

03070169.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio