Z Agrofertu bych nechtěl odcházet, uznává poslanec Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO

Otázka podpory elektřiny z bioplynu se vrací do hry. Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO, který je spojen se společností Agrofert, prosazuje podporu bioplynových stanic. Nejde o střet zájmů? Také na to se ho ptal Martin Veselovský.

„Pozměňovací návrh je ve výboru, pak se bude diskutovat v Poslanecké sněmovně. Závisí na Energetickém regulačním úřadu,“ popisuje Jaroslav Faltýnek s tím, že právě Energetický regulační úřad bude rozhodovat o možné výši podpory bioplynových stanic. „Chceme vytvořit prostor pro chovatele dobytka. To jsme měli i ve volebním programu,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Jaroslav Faltýnek je však členem Agrofertu, do jehož holdingu patří také společnost Farmtec, která se mimo jiné zaměřuje na stavbu bioplynových stanic. Nedostává se tedy Jaroslav Faltýnek do střetu zájmů? „Pracoval jsem 30 let v zemědělství a nemůžu se odborně vyjadřovat,“ namítá.

Odchod z Agrofertu však neplánuje. „To je věcí akcionáře. Nechtěl bych odcházet, abych si zachoval profesní kontinuitu,“ vysvětluje.

Z jakého důvodu předkládá zákon upravující vystoupení předsedů stran a ministrů v Poslanecké sněmovně? Nejde o omezování demokracie? I to jste mohli slyšet kráce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio