Do Lipníku nad Bečvou láká i neopakovatelný hlas místních zvonů

27. únor 2014
Česko – země neznámá

Zvony patří k lidskému konání už odpradávna. Jejich hlas zve do chrámu i vyprovází na poslední cestu. Zvony patří také k nejvýznamnějším památkám měst a obcí v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Jedny z nejunikátnějších zvonů Moravy jsou k vidění a hlavně ke slyšení v Lipníku nad Bečvou, kde je navíc střeží hradební zdi mohutné zvonice.

Farní chrám sv. Jakuba nedaleko náměstí se chlubí mimo jiné vysokou věží, pokud ale chce slyšet hlas zvonů, můžete si být jisti, že z kostelní věže to nebude. Jediné, co odsud dnes cinká, je cimbál hodinového strojku.

Přesto v ní zvony kdysi byly. Do věže byly do roku 1604 postupně pořízeny tři. V roce1464 byl vyroben první zvon ke cti svatého Jakuba, patrona chrámu, v roce 1578 zvon Jan a roku 1604 velký zvon Michal. Jenže ten byl tak velký, že narážel do zdi věže, která hrozila, že se zřítí.

Proto byla roku 1609 postavena zvonice a zvony do ní přeneseny. Za hlasem zvonů, a ne ledajakých, se tak musí turista vydat pár metrů dál od kostela, kde dodnes stojí mohutná stavba renesanční zvonice. Ta trochu připomíná hradní hlásku, zejména svým zubatým cimbuřím, které je typickým znakem italské renesance.

Zvon Michal

Však ji také stavěl italský stavitel Jan Mario Vlach, který odvedl skvělou práci a masivní hranolovou stavbu, vysokou 24 metrů a širokou téměř 10 metrů, postavil za 222 dní. Stavba se zachovala v téměř původní podobě a podle odborníků je jedinečnou svého druhu v celé republice.

Zvonice uchránila vzácné zvony až do dnešních dnů

Díky zvonici se podařilo do dnešních dnů zachovat také unikátní zvony, o kterých už byla řeč. Město totiž často postihovaly požáry, ale zvonice jim vždy odolala. A tak se můžeme pokochat pohledem na nejstarší zvon jménem Jakub, který váží 1,5 tuny a byl odlit už v roce 1464. Na plášti jej zdobí lipenský znak a opakující se reliéf Malé Kalvárie.

Jedním z největších zvonů na Moravě je pak již zmíněný Michal. Zvon s reliéfem archanděla Michaela, znakem města a jeho vrchnosti Jiřího st. Bruntálského z Vrbna váží pět tun a odlil ho Zachariáš Milner. Třetím zvonem je Barborka vážící 250 kg. Ta byla pořízena v roce 1695 farářem Jiřím Balšánkem a sloužila jako umíráček. Dnes zvoní pravé poledne.

Kostel sv. Františka v Lipníku nad Bečvou

Ostatní historické zvony se bohužel nedochovaly, za válečných událostí byly totiž roztaveny a použity na výrobu kulek. Ovšem na kostele sv. Františka, který byl součástí klášterního areálu, přece jen dva zvony najdeme, přestože byl tento chrám od války bez jejich hlasu. V devadesátých letech minulého století je nechal na své náklady nově odlít pan Bařinka z Jezernice. Nesou jména Josef a František.

Zvonici v Lipníku nad Bečvou je možné si prohlédnout o svátcích, které jsou uvedeny na webu lipenského informačního centra. Při církevních svátcích se ozývá i krásný souzvuk zdejších historických zvonů.


Zvětšit mapu

autor: kbz
Spustit audio