Nebojte se investovat do umění. Milióny korun nepotřebujete, postačí mnohem menší částka

27. únor 2014

Téměř miliardu utratili v loňském roce sběratelé a investoři za umění. Jak vyplývá ze statistik internetového portálu Art+, největší zájem měli o obrazy, méně pak o starožitnosti.

Podle ředitelky aukčního domu Dorotheum Márie Gálové zvýšená poptávka souvisí se situací na trhu a s investicemi jako takovými:

„Investoři hledají jiné komodity, do kterých by mohli investovat. Zvýšená poptávka je logicky spojena se zvýšenou nabídkou, protože majitelé stěžejních zajímavých děl vnímají tu skutečnost, že není vhodná doba na prodej uměleckých předmětů a dále je nabízejí na trh.“

Investice do umění jsou například oproti zlatu dlouhodobé. „V průměru se zhodnocuje třeba za pět nebo až patnáct let, mnohdy i mnohem déle. Podstatné je to, že je i málo likvidní. To znamená, že správné načasování prodeje hraje úplně zásadní roli. Není dobré prodávat umění pod tlakem, protože pak to může být nevýhodné,“ doplnila Gálová v Ranním Plusu.

Koupit umělecké dílo jako investici do budoucna si může dovolit každý. „Bylo by dobré odbourat představu, že do umění investuje jen velmi malá hrstka lidí a především ti, kteří mají milióny. V umění se dá investovat i s mnohem menším kapitálem. Je to oblast, která je jednak velmi perspektivní a jednak velmi krásná.“

Lidem, kteří nemají zkušenosti a bojí se rizik, Mária Gálová doporučuje najít si partnera nebo partnery, kteří poradí a na které se mohou spolehnout.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.