V Karlovarském kraji funguje služba koronera již dva měsíce

3. březen 2014

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje provozuje službu koronera od ledna tohoto roku. Koroner zajišťuje prohlídky těl zemřelých a tím usnadňuje práci nejenom praktickým lékařům, ale i výjezdovým skupinám.

V současné době provádí prohlídku těl zemřelých od 7 do 19 hodin výjezdová skupina. Z tohoto důvodu jsou výjezdové základny oproti noční směně zajištěny i větším počtem výjezdových skupin. V noci a o víkendech pak zajišťuje prohlídky koroner.

Pozitiva, která se už po měsíci fungování služby projevila, jsou snížení zátěže záchranné služby a nenarušování jejích výjezdů. Odpadá i čekání příbuzných, až doktor přijede provést prohlídku a vyřídit administrativu.

V kraji působí celkem 8 kmenových koronerů a jeden lékař, který byl ochotný vzít některé služby. Nyní se ale uvažuje o tom, že by se služba koronera do budoucna prodloužila, a sice na 24 hodin denně 7 dní v týdnu. „To však závisí na statistických výsledcích a efektivnosti zajištění nepřetržité služby. Dále samozřejmě na personálním obsazení," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Petra Bakurová.

„Zavedením služby koronera jsme dosáhli usnadnění práce záchranářů, neboť lékař záchranky dosud musel čekat na příjezd policie a nemohl tedy v případě potřeby odjet k dalšímu nemocnému. Naším úkolem je nyní personálně zajistit takový systém, aby služba koronera mohla fungovat i během dne, nejen v nočních hodinách a o víkendech,“ dodal náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio