Obětem trestných činů pomohou webové stránky

4. březen 2014

U příležitosti letošního Evropského dne obětí uveřejnil Bílý kruh bezpečí na svých webových stránkách užitečné informace pro oběti a svědky trestných činů. Ty mají napomoci k tomu, aby se občané cítili bezpečněji a mohli lépe uplatňovat svá práva a ochotněji spolupracovali s orgány činnými v trestním řízení.

Co je důvodem neoznamování často závažných trestných činů, jako je například znásilnění, loupež či domácí násilí? Oběti skryté kriminality v průzkumech napříč Evropou shodně uvádějí, že to jsou strach z pachatele, obavy o soukromí či předchozí špatná zkušenost s prvním kontaktem na policii. Znamená to tedy, že oběti postrádají garanci bezpečí, ochrany, dostatečné informovanosti a satisfakce.

Velkou naději na posílení důvěry a ochoty oznamovat trestné činy nabídl zákon o obětech trestných činů, který v České republice platí od 1. srpna loňského roku. Jelikož je pro běžnou populaci, stejně jako téměř každá nová právní norma, obtížně srozumitelný, rozhodl se Bílý kruh bezpečí zpřístupnit na svých webových stránkách obsáhlé a srozumitelné informace pro oběti a svědky trestných činů.

Najdete zde v záložce „Rady pro oběti“ nalezne informace o oznámení trestného činu, o právech na ochranu, soukromí, peněžitou pomoc aj. Tyto stránky vznikly v rámci mezinárodního projektu INFOVICTIM.

Bílý kruh bezpečí poskytuje své bezplatné, odborné a diskrétní služby obětem již 23 let. Prostřednictvím nonstop linky krizové pomoci na čísle 257 317 110 a sítě poraden této organizace tak v České republice ročně získá radu, informace a pomoc několik tisíc obětí včetně pozůstalých.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio