Perly, diamanty a rubíny na vídeňské výstavě carského klenotníka

4. březen 2014

Uměleckohistorické muzeum ve Vídni pořádá během letošního jara výstavu mistrovských děl carského klenotníka Petra Carla Fabergé, a to do 18. května.

Na přípravě expozice, jejímž kurátorem je Paulus Rainer, se podílelo Kremelské muzeum s Fersmanovým mineralogickým muzeem v Moskvě u příležitosti 90. výročí diplomatických vztahů mezi Rakouskem a Ruskem.

Klenotník Peter Carl Fabergé (1846–1920). působil od roku 1885 jako carský dvorský dodavatel šperků a klenotů. Pracovalo pro něj na 500 zlatníků, řezačů kamenů a klenotníků z mnoha zemí světa. Vedle carského dvora dodával šperky také evropským královským rodinám, nejvyšší šlechtě a finančním magnátům.

Ve Vídni jsou mj. vystavena proslavená Fabergého velikonoční vejce, která vytvořil na zakázku pro carskou rodinu Romanovců. Kromě toho muzeum nabízí 160 výjimečných šperkařských kreací ze zlata a stříbra vysázených perlami, diamanty a rubíny. Kurátoři do expozice zařadili i drobné umělecké předměty z majetku Romanovců a dávají tak možnost nahlédnout do ceremoniálního života na ruském carském dvoře.

Výstavu přibližuje kurátor Paulus Rainer (německy):

autoři: Martin Krafl , Karel Kratochvíl
Spustit audio