Alšova jihočeská galerie připomíná celoživotní dílo abstraktního malíře Tomáše Vosolsobě

4. březen 2014

Za čtyřicet let namaloval přibližně 1 200 obrazů. V Českých Budějovicích jich návštěvníci uvidí přibližně sto.

Alšova jihočeská galerie připravila dosud nejrozsáhlejší výstavu českého abstraktního malíře druhé poloviny 20. století Tomáše Vosolsobě.

Tomáš Vosolsobě se narodil na konci 30. let v Praze, vystudoval Akademii výtvarných umění, část svého života tvořil v Československu, část v emigraci ve Švýcarsku. Před třemi lety zemřel v Čechách.

Jeho obrazy a kresby dál vystavuje jeho žena Rita Vosolsobě. Ona i kurátor výstavy Vlastimil Tetiva připomenuli významného českého malíře, který pro svou abstraktní tvorbu za dob minulého režimu zůstal pro část české veřejnosti neznámým umělcem.

Výstavu s názvem Čisté dimenze obrazného a podtitulem Obrazy, kresby, asambláže můžete zhlédnout ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích do 23. března.


Tomáš Vosolsobě (7. března 1937, Praha − 10. ledna 2011, Slaný) byl český malíř, filatelista a příležitostný fotograf. Po ukončení studií na Akademii výtvarných umění v Praze pracoval jako výtvarník z povolání, věnoval se rovněž filmové tvorbě a navrhoval reklamní grafiku. V 70. letech pracoval jako fotograf pro Poštovní muzeum v Praze. Díky tíživým okolnostem v Československu odešel roku 1982 do Švýcarska, kde strávil 18 let života. Jeho umělecký styl je osobitý a jeho díla vždy reagovala na proměňující se dobu. Byl představitelem informelu, ve svých výtvarných dílech rozvíjel téma symetrie a nemalou část své tvorby zasvětil výrazným barevným kontrastům. (zdroj: Wikipedie)

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio