Mladý chlapec se těžce zranil na Klínovci, letěl pro něj vrtulník

5. březen 2014

Třináctiletý lyžař se zřejmě stal obětí sněhových podmínek a těžce se zranil při pádu na sjezdové trati s děsivým jménem U zabitého na severní straně hory Klínovec. Záchranáře o nehodě informovali pracovníci obsluhy vleku s tím, že chlapec utrpěl poranění dolní končetiny.

„Shodou okolností byli naši záchranáři nedaleko, takže ke chlapci dorazili v podstatě vzápětí. Nevíme od koho, ale informaci dostala v té době i Zdravotnická záchranná služba v Ústí nad Labem. Ti poslali vzhledem k povaze nahlášeného zranění na Klínovec vrtulník,“ popsal okolnosti zásahu náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Záchranáři na místě zjistili, že se jedná s největší pravděpodobností o zlomeninu stehenní kosti. Po základním ošetření proto chlapce zafixovali do vakuové matrace a odvezli k sanitnímu vozu, který dojel pod sjezdovou trať. Ten jej pak převezl na domluvené místo, kde zraněného zdravotníci předali posádce vrtulníku Letecké záchranné služby.

„Na krušnohorských sjezdových tratích je v současné době víceméně jen technický sníh. Ten je ale místy vystřídán ledovými plotnami. V takových lokalitách může pak dojít k pádu a těžkým zraněním,“ varoval lyžaře náčelník Güttner.

Návštěvníky Krušných hor důrazně upozornil, že právě za takových podmínek je potřeba jezdit s ohledem na povrch a je naprosto nutné dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio