Ústí nad Labem má své piano. Zahrát si na něj můžete na vlakovém nádraží

6. březen 2014

Co si při čekání na vlak zahrát pro radost na klavír? Od 28. února máte možnost na Ústeckém hlavním nádraží. Krajské město se přidalo k akci Piána v ulicích slavného pražského kavárníka Ondřeje Kobzy.

Na Ústeckém hlavním nádraží se objevilo piano připoutané těžkým řetězem ke sloupu haly. Přivezl ho sem Václav Pištora, aby sloužilo kolemjdoucím pro radost. Už si na něj zahráli amatéři, kteří se kláves nedotkli už léta, ale také opravdoví profesionálové.

Mezi těmi, kteří přišli projekt Piána v ulicích představit, byla například zpěvačka Marcela Kytička Nováková, kterou na klavír doprovázel jeden z nejlepších ústeckých pianistů Luboš Havel. Střídali se v improvizovaném koncertu s kolemjdoucími amatérskými muzikanty a publikum bylo nadšené.

Piano do Ústí nad Labem dostal Václav Pištora z iniciativy Ustí bez hazardu. Podle toho, jak dlouho vydrží v Ústí piano nezničené, prý ukáže, jací lidé tu žijí.

„Ještě se to nikde nestalo, byla by to ostuda. Takže věžím, že ho lidé nepoškodí,“ komentuje Václav Pištora.

Pomoci by také mohlo, že piano váží více než 300 kilogramů a na jeho odnesení je potřeba pěti statných mužů. Navíc by na případné nedovolené stěhování dohlíží kamery městských strážníků.

Piano, které do Ústí nad Labem přicestovalo od dárce až z Hradce Králové by tu mělo zůstat až do příští zimy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.