Mladá generace jihoafrických horníků se bouří. Chudoba je past, ze které není úniku

6. březen 2014

Už šestý týden bojují jihoafričtí horníci platinových dolů za vyšší mzdy. O střetu stávkujících s policií, při kterém předloni zahynulo předloni 34 lidí, natočil režisér Rehad Desai dokument Horníci pod palbou. Film se představil na festivalu Jeden svět.

Rehad Desai v rozhovoru pro Český rozhlas Plus vysvětlil: „Horníci vydělávají přibližně v přepočtu 500 eur. Pracují ale 6 dní v týdnů, často 10 hodin denně. To jsou příšerné pracovní podmínky.“

„Hlavně mladá generace se bouří a říká, že nechtějí žít v chodobě. Připadá jim, že jsou chyceni v pasti, ze které nemají úniku,“ pokračuje režisér snímku.

Čtěte také

Těžební společnosti Anglo American Platinum, Impala Platinum a Lonmin nabídly zvýšení mezd o 9 procent. Tvrdí, že si více nemůžou dovolit. Horníkům to ale nestačí.

Film podle tvůrců vykresluje znepokojivý obraz mechanismu moci v Jihoafrické republice, kde korporace vydělávají na vykořisťování nejchudších. Zachycuje kontroverzní obvinění odborářských lídrů, kteří jsou údajně zodpovědní za smrt dvou policistů.

„Stát horníkům totiž řekl, že nesou zodpovědnost za smrt všech obětí během protestů. Kdyby nebyli ozbrojeni holemi, nemuseli by je policisté rozehnat a odzbrojit. Nikdo by pak nezemřel,“ objasnil Desai.

Zodpovědnost za masakr by měli nést i policisté, apeluje režisér dokumentu Horníci pod palbou Rehad Desai.

autoři: oci , bum , Michael Rozsypal
Spustit audio