Jiří Dienstbier ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Dobrý den. Poslední události na Krymu, nové pravomoci pro ombudsmana a zakázaný alkohol ve sněmovně, i to jsou témata pro následujících Dvacet minut Radiožurnálu. Jsem Helena Šulcová a přeji dobrý poslech.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier z ČSSD. Dobrý den. Vítejte.

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Hezké odpoledne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPojďme se podívat na dnešní události připojení Krymu k Rusku má okamžitou platnost, oznámil krymský vicepremiér. Ukrajinská vojska jsou okupační, legitimní je prý jen ruská armáda. Pohled druhé strany premiér Ukrajiny má odtržení Krymu od země za nelegální krok. Jak to čtete, pane senátore? Přichází Ukrajina definitivně o Krym?

Čtěte také

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já nevím, do jaké míry fakticky přichází o Krym, o ten do jisté míry přišla, ale právě zcela jistě ne. Podle mezinárodního práva to, co se stalo, je naprosto neakceptovatelné, je to okupace části Ukrajiny ruskými vojsky, tedy ze strany Ruska zjevná agrese a to samozřejmě mezinárodní společenství nemůže uznat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobře, co tedy může udělat v tuto chvíli Evropská unie, protože my víme, že právě v těchto chvílích stále ještě jedná mimořádný summit Evropské unie, dá se očekávat, že ten summit se může protahovat i z toho důvodu, z důvodů těch událostí, o kterých mluvíme. Co by měla tedy Evropská unie teď v této chvíli směrem k Rusku udělat?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Samozřejmě ty dnešní události asi situaci posunuly hodně do jiné polohy, protože nejde jenom o to, co ten tedy podivný režim na Krymu předvádí, ale i jak na to reagují ruská oficiální místa, včetně sdělení, že začínají připravovat přičlenění Krymu k Rusku, což je jenom potvrzení té agrese, která začala na vojenské úrovni. Evropa na to samozřejmě může reagovat nějakými sankcemi, je těžko samozřejmě ty sankce vydefinovat. Ono je potřeba dávat velký pozor na nějaké plošné uplatňování sankcí, protože ty zpravidla nepostihnou ty mocné, ale ty normální lidi, kterým už se takhle žije často dost těžko, takže musely by ty sankce být dobře zacílené, musely by být zacílené asi na představitele ruského režimu, kteří se podílejí na té agresi vůči Ukrajině, případně na nějaký okruh lidí v jejich blízkosti, mohly by být zaměřeny taky na majetek těchto osob, na třeba, třeba na jejich konta v evropských bankách, ale ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo je ostatně, pardon, že vám skáču do řeči, to je ostatně myšlenka, kterou tady říkal v pondělí v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten říká jasně, že Evropská unie je ve vztahu k Rusku příliš měkká, že pokud mají přijít sankce, tak v té podobě, že by se zmrazily právě účty oligarchům v uvozovkách, které mají v Evropské unii. Ale bylo by to zákonné?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já myslím, že zákonné by to bylo, protože v mimořádné situaci je samozřejmě možno přijímat mimořádná opatření. Tady je potřeba si uvědomit, že to je naprosto zásadní změna v bezpečnosti pro celou Evropskou unii nebo pro celý náš region, protože pokud se takto Rusko chová, ať už v Jižní Osetii, v Abcházii, nyní na Krymu, kde máme jistotu, že příště se nepokusí připojit ke svému území další části Ukrajiny, ale nebo třeba části nebo celé pobaltské země, kde jsou taky velmi silné ruské menšiny a kde může také vznikat určité napětí. A tak, jak už i Luboš Zaorálek zmiňoval, může se stát ruská menšina v podstatě rizikovým faktorem téměř v jakékoliv zemi. Takže tady hrozí ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTedy jakousi záminkou také pro ...?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/No, ono to nemusí být jenom v rovině záminky, ale samozřejmě ono paradoxně to může velmi zhoršit postavení ruské menšiny v těch zemích, protože samozřejmě tamní obyvatelstvo, většinové obyvatelstvo se může ruské menšiny začít, začít bát a reagovat na to také nepřiměřeným způsobem, takže ta ..., vytváří to tato agrese ruská vlastně vytváří potenciálně napětí v mnohem širším regionu, než je jenom Ukrajina nebo Krym, takže je to velmi nebezpečné a myslím si, že Evropa by na to samozřejmě adekvátně reagovat měla, že to nelze nechat jen tak bez povšimnutí. Já samozřejmě netuším, k čemu dospějí dnes předsedové vlád v Bruselu, ale myslím si, že to nelze nechat bez naprosto jednoznačné odpovědi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNicméně představitelé České republiky říkali ještě před tím summitem, že preferují diplomatická řešení.

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Všichni preferují samozřejmě diplomatická řešení. Bylo by to nejlepší, kdyby se ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle myslíte, že teď i s ohledem na to, o čem jsme se bavili, jak se ta situace vyvinuli, že tedy by mělo přijít řešení razantní a myslíte, že na to bude odvahu u představitelů Evropské unie, že přece jen trochu nekalkulují s tím, co by to mohlo znamenat pro jejich obchody s Ruskem?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já jsem říkal, že bude velmi těžké najít nějakou účinnou podobu sankcí a v žádném případě nemá smysl opouštět snahu o diplomatické řešení, ta se samozřejmě nevylučuje. Diplomacie je velmi důležitá a naopak pokusit se dostat všechny partnery k jednacímu stolu, je vždy důležitou součástí jakékoliv potenciálně úspěšné strategie.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa druhou stranu, proč by Vladimir Putin měl ustupovat, dnes vyšel průzkum podle, veřejného mínění, podle kterého se Vladimir Putin těší téměř rekordní oblibě, jeho činnost ve funkci hlavy státu schvaluje bezmála 68 % Rusů a oceňují právě jeho pozici vůči Ukrajině a zejména ruské menšiny na Krymu, takže, proč by měl Vladimir Putin ustupovat, když jeho voliči jej pochválili?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Otázka, na jak dlouho ho chválí, protože samozřejmě i pro Rusko to může mít velmi fatální důsledky v ekonomické oblasti a následně i v sociální a samozřejmě, pokud by tyto dopady nastaly, tak podpora Vladimiru Putinovi a jeho režimu může také někdy v budoucnu začít velmi významně klesat, ale toto riziko samozřejmě platí i na evropské straně, protože sankce a nějaká možná následná obchodní válka může samozřejmě vyvolat i náklady pro obyvatele zemí Evropské unie, a proto samozřejmě i některé vlády mohou váhat s nějakými příliš razantními ekonomickými kroky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘíká ministr pro lidská práva a senátor České strany sociálně demokratické Jiří Dienstbier, který je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vy jste, pane ministře, vyjádřil pochybnosti tento týden nad tím, jestli by Rusové měli dostat možnost dostavit jadernou elektrárnu Temelín. Jenom připomenu, že v soutěži na rozšíření Temelína je ruské konsorcium MIR 1200. Nejde ta myšlenka vaše trochu proti pravidlům veřejné soutěže?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Ne, ne, nejde. Já už jsem tuto námitku slyšel, stejně tak jsem slyšel námitku, že chci přihrát zakázku americké firmě Westinghouse. To je samozřejmě oboje nesmyslné. Já myslím, že to je potřeba rozdělit do dvou rovin. Já jsem o tom mluvil z bezpečnostního hlediska, a to bezpečnostní hledisko je samozřejmě širší, týká se to energetické bezpečnosti, která je součástí té celkové bezpečnosti a nejenom České republiky, ale celé Evropské unie. Jestliže se ruský režim chová takto agresivním způsobem v zahraniční politice, neváhá vydírat, a dokonce použít i vojenskou sílu, tak dlouhodobě, abychom předešli vydíratelnosti Evropy, zejména co se týče dodávek ropy a zemního plynu, tak musíme budovat energetiku, která bude mít více zdrojů, více dodavatelů a nebude tolik závislá na jednom směru dodávek, a to nesouvisí jenom s jadernou elektrárnou Temelín, to souvisí třeba s alternativními trasami pro dodávky zemního plynu a ropy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle vy přece nemůžete z nějakého rozjetého tendru vyřadit, vyřadit jednoho z účastníků.

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já se k tomu hned dostanu. Druhá rovina té věci je, že samozřejmě ten tendr na Temelín už je dneska ekonomicky velmi problematický, protože ceny energie se pohybují takovým způsobem, že nelze z ekonomických důvodů ten tendr dokončit, pokud vláda nepřevezme garanci za výkupní ceny energie, kterou by ty nové bloky v Temelíně vyrobily, protože pak by vedení ČEZu prostě nemohlo uzavřít smlouvu na stavbu dalších bloků, pokud by nebyla zaručena návratnost. A samozřejmě takovéto rozhodnutí vlády by bylo velmi složité, protože by to mohlo vyvolat podobné náklady jako ta nezvládnutá regulace solární energie, protože, pokud se stát zaručí za výkupní ceny a ty budou vyšší, než kolik bude v příštích 30 letech, což je ta doba, na kterou by ta garance zhruba musela být poskytnuta, pokud ta garantovaná cena bude vyšší než tržní, tak to vlastně bude muset někdo doplatit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobře a teď tedy váš návrh je jaký, zrušit to výběrové řízení? To by bylo podle vás v tuto chvíli nejférovější řešení?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/O rozhodnutí, takto, ten tendr samozřejmě bude muset dokončit ČEZ, který ho vypsal, ale samozřejmě nemůže ho dokončit úspěšně bez garancí českého státu za výkupní ceny. A samozřejmě při poskytování takovýchto garancí bude muset vláda zvažovat všechny možné dopady, které to bude mít, především samozřejmě na občany České republiky, tady to bude spíše ekonomické rozhodování, ale stejně tak samozřejmě musí brát do úvahy všechny další otázky, včetně bezpečnostních.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobře, ale ten tendr na rozšíření Temelína, jak říká například zmocněnec vlády pro rozšíření elektrárny Václav Bartoška má jasná technická pravidla, která nemohou přihlížet k mezinárodněpolitickým událostem. To vnímáte jinak?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Ten tendr samotný samozřejmě má jasná kritéria, podle kterých se posuzuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVíte, že nemůžete někoho vyloučit z toho tendru jenom kvůli tomu, co se děje v jiném státě.

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Víte, já jsem to použil jako určitou obecnou úvahu, zkratku. Samozřejmě vím, že vláda nemůže rozhodnout o tom, že kdokoliv z účastníků je vyloučen z tendru, zejména, když vláda tento tendr nevypsala, vypsal ho vlastně soukromý subjekt, byť s většinovou státní účastí jako je ČEZ a ČEZ si musí vyhodnotit taková kritéria, jako jestli ta investice se mu vyplatí, protože management ČEZu se musí chovat ekonomicky odpovědně a nemůže rozhodnout o zakázce, která ohrozí ekonomickou stabilitu společnosti, mimo jiné také proto, že má nějaké soukromé minoritní akcionáře a těm by se to asi poměrně dost nelíbilo. A musí samozřejmě vyhodnotit i to, jestli jsou splněny technické parametry toho vypsaného tendru, to je čistě na vedení ČEZu. Ale jak jsem říkal, k té ekonomické části, k té rentabilitě investice je naprosto zjevné, že vedení ČEZu nedospěje, pokud nebude mít záruky od českého státu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže jinými slovy ta vaše myšlenka, nebo jak jste říkal úvaha by stejně patrně neměla ve vládě nějakou velkou podporu, protože i šéf vlády Bohuslav Sobotka řekl, ačkoliv situaci na Ukrajině vnímáme jednoznačně negativně, není to důvod, abychom přerušili všechny naše obchodní vztahy s Ruskem, takže patrně jste byli v menšině ještě s Martinem Stropnickým, se kterým jste tu myšlenku šířili světu?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Ono samozřejmě to bylo trošku posunuto. Já jsem nikdy o ruské účasti v Temelínu nemluvil jako o sankční záležitosti, ale o hodnocení bezpečnostních rizik pro Českou republiku a ani já nevolám o přerušení obchodu s Ruskem nebo s jakoukoliv další zemí. To je také do značné míry soukromá aktivita. Není důvod, proč zastavovat, zastavovat obchod, proč poškozovat naše ekonomické subjekty a následně zaměstnanost v České republice. Ale tam, kde jde o strategické vztahy s Ruskem, tak je potřeba je vyhodnotit a posoudit, do jaké míry to i do budoucna zakládá či nezakládá riziko pro Českou republiku v bezpečnostní oblasti.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘíká ministr pro lidská práva a senátor ČSSD Jiří Dienstbier, který je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Jak se díváte na slova vašeho lídra kandidátky pro evropské volby, pana profesora Kellera, který v dnešním Právu říká nebo spíš kritizuje Evropskou unii za její postoj k Ukrajině. Podle Kellera je chyba, že oslabená Evropská unie nabídla Ukrajině integraci a budu citovat: "Evropa nalákala Ukrajinu na integraci v situaci, kdy nedokáže řešit problémy Řecka či Španělska. Nabídne ale integraci zemi, proti které je takové Řecko učiněný ekonomický tygr," prohlásil lídr vaší kandidátky pro volby do Evropského parlamentu, pan Keller. Překvapují vás taková slova od člověka, který právě vede vaši eurokandidátku?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já myslím, že jsou trošku přepjatá. Taky je potřeba vnímat, že nikdo nenabízel Ukrajině, aby vstoupili do Evropské unie příští týden, ale zakládalo se určité partnerství, přidružení Ukrajiny, to bylo předmětem jednání a to byla samozřejmě dlouhodobá, dlouhodobá záležitost. Ukrajina by stejně nemohla vstoupit do Evropské unie, pokud by nesplňovala některá základní kritéria, a ta nejsou jenom ekonomická. Ta jsou i v oblasti třeba fungování státu, státní správy, oblasti korupce a je to celá řada oblastí, přizpůsobení právního řádu podmínkách Evropské unie, a to by jistě trvalo dlouhá léta, takže nešlo o to, že by Ukrajině teď hned měla vstoupit. A myslím si, že pro Českou republiku a vůbec pro země ze střední a východní Evropy, které jsou členy Evropské unie, je partnerství s našimi sousedy na východ od nás velmi důležité i z ekonomického, ale i z kulturního hlediska.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA jako ministr pro lidská práva, co říkáte ke slovům Jana Kellera, který říká: "Jestliže budeme podporovat jednu stranu konfliktu Rusko Ukrajina, tak nás může zachvátit vlna Ukrajinců, kteří sem pod různými represemi utečou," to byla přesná citace. Tak, co to ve vás vzbuzuje za myšlenky, pane ministře?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já bych rozlišil dvě roviny, jednak vnitropolitickou situaci na Ukrajině a ta jistě není černobílá. To, co jsme viděli na Majdanu, tak já si myslím, že většina těch lidí tam byla doopravdy otrávena tím, co se děje na Ukrajině a chtěla nějakou změnu, nechtěli zkorumpovanou vládu a chtěli prostě, aby jim vládnul někdo normálně. A na druhou stranu tam samozřejmě taky byly velmi nacionalistické, až fanatické skupiny, které samozřejmě s demokracií, s demokratickými hodnotami nemají mnoho společné. A také na druhé straně ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle k té úvaze, že nás může zachvátit vlna Ukrajinců, jak říká lídr vaší kandidátky, kandidátky České strany sociálně demokratické, kteří sem před různými represemi utečou, tak, jak to vnímáte? Není to zbytečně, že se tady vyvolává určitá nenávist k některým lidem?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/No, je, samozřejmě my nevíme ..., já bych to jenom dokončil, ale stejně tak na Majdanu, jak jsem slyšel, byli i rusky mluvící občané Ukrajiny, takže nebyl to etnický, nebyl to konflikt mezi řekněme Ukrajinci a Rusy na Ukrajině, byl to zřejmě jejich společný odpor proti zkorumpované vládě a také mimo jiné nedocházelo k žádnému porušování práv rusky mluvících obyvatel, to, že by je někdo napadal nebo něco takového, byl tam pouze jeden ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže pan Keller nepochopil tu situaci nebo jak ..., abychom se dostali k té mé otázce.

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Ne, ne, ne, mluvíme o různých rovinách, o té vnitropolitické. Byl tam jenom jeden hloupý krok, kdy v parlamentu původně prošel, ale nakonec ten proces nebyl dokončen, zákon, který měl omezovat práva menšin používat svůj jazyk, to samozřejmě byla hloupost a skoro snad bych řekl, že i zbytečná nacionalistická provokace, takže proto říkám, že vnitrostátně to není černobílé, ale žádná situace na Ukrajině neopravňovala Rusy, aby vojensky okupovali část Ukrajiny, to je ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobře, pořád nerozumím tomu, jak to souvisí s tím, na co jsem se vás ptala, že tady říká lídr vaší kandidáty, kandidátky do Evropského parlamentu, že jestliže budeme podporovat jednu stranu v konfliktu Rusko Ukrajina, tak nás může zachvátit vlna Ukrajinců, kteří sem před různými represemi utečou. Jestli skutečně pan Keller nepoužívá takovou populistickou notu a jasná odpověď, prosím.

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já si nemyslím, že ten výrok je přesný, protože si nemyslím, že s podporou, respektive odporem Česka vůči ruské agresi, vůči území Ukrajině souvisí to, jestli bude nebo nebude nějaká uprchlická vlna. Uprchlická vlna teoreticky může nastat, pokud by ta situace eskalovala, pokud by došlo například k válce mezi Ukrajinou a Ruskem nebo k mnohem větším vnitřním konfliktům na Ukrajině, pak samozřejmě může následovat nějaká uprchlická vlna, to je ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA neměli bychom naopak přijmout co nejvíce lidí, jako že bychom tak už třeba ...

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Je naprosto zjevné, že bychom dokonce museli část takovýchto uprchlíků přijmout. Mimo jiné ukrajinská menšina je tady jedna z největších národnostních menšin, které žijí na našem území, je to přes 100 tisíc lidí oficiálně, to znamená, my jsme asi jednou z přirozených cílových zemí pro případné utečence z Ukrajiny. Já samozřejmě doufám, že k žádné takovéto eskalaci a nutnosti Ukrajinců utíkat před nějakými konflikty, že k ničemu takovému nedojde, ale na druhou stranu i Vláda České republiky se na takovouto možnost předběžně připravuje a už jednali ministři zahraničí a vnitra a tyto věci konzultovali, ale nemyslím si, že by to bylo něco, co by bezprostředně hrozilo a je potřeba právě udělat všechno proto, aby se ruské agresi zabránilo a aby se zabránilo i eskalaci situace na Ukrajině.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA ty výroky pana Kellera vás tedy nijak nepřekvapují?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Maličko mě překvapují, já si myslím, že jsou trošku nepřesné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNepřesné, jako z jeho strany nepřesné, nebo že byly nepřesně přepsány do novin, nebo co tím říkáte, pane ministře?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Nepřesné tak, jak jste je tady teď citovala, že pokud je pan Keller řekl, tak ten jeho výrok já považuji za nepřesný, protože ta ..., byla by chybou jednostrannost v hodnocení toho vnitropolitického střetu na Ukrajině, protože ten není jenom černobílý a i na té řekněme vítězné straně toho Majdanu jsme viděli některé momenty, které jsou neakceptovatelné, ale nemyslím si, že tam byly většinové a jak jsem říkal, nic z toho, co se tam stalo, neopravňovalo Rusy k té vojenské agresi, ale to je úplně jiná rovina toho problému a tady je ten pohled naprosto jednostranný, to je prostě agrese, kterou je potřeba odmítnout, tam není možné jakkoliv vyvažovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘíká ministr pro lidská práva a senátor ČSSD Jiří Dienstbier, který byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Už jsme ani nestihli téma alkohol ve sněmovně, ale předpokládám, že vy budete pro ...

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Anebo lidská práva u nás.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAnebo lidská práva u nás, k tomu se dostaneme příště, ale předpokládám, že vy budete proto, aby podobné pravidlo platilo i v Senátu, aby se zakázalo, aby se zakázal pít alkohol v pracovní době i v Senátu?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já to považuji za trošku populistické, je normální, že lidé, když jdou někam na oběd a předpokládám, že vy i zde v Českém rozhlasu, tak dát si třeba k obědu jedno pivo nebo skleničku vína, není nic špatného.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá bych nemohla mluvit, já nemůžu. Takže myslíte, že v Senátu se to zavádět nebude něco takového?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já to nepovažuji za nic zásadního, co by stálo v podstatě za komentář.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA ve sněmovně jste někdy viděl nějakého poslance, který by měl problém třeba chodit nebo mluvit, který by to přehnal s alkoholem, byl tam důvod k takovému opatření ve sněmovně?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Já naživo ne, ale je to už hodně, hodně let, co jsem viděl takového i natočeného v České televizi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJiří Dienstbier, ministr a senátor byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, děkuju za to. Na shledanou.

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/, senátor /ČSSD/Na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVás za chvilku tady na Radiožurnálu čekají další zprávy, Helena Šulcová vám přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.