Jak trénovat mozek v každém věku? Radí předsedkyně společnosti pro trénování paměti

7. březen 2014

Je vám víc než 25 let? Pak máte na zapomínání plný nárok! V rozhovoru se Zuzanou Burešovou to alespoň tvrdí Danuše Steinová, předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging. „V 25 letech je ukončen vývoj mozku, jeho funkčnost se od té doby postupně začíná zhoršovat,“ vysvětluje.

Projevy toho, že mozek nepracuje jako dříve, jsou zpočátku nenápadné a leckdo nad nimi máve rukou. Postupně jich však přibývá. „Nepřehlédnutelné začínají být někdy mezi 50. a 60. rokem života. Právě to je doba, kdy lidé začínají vyhledávat nás, trenéry paměti,“ říká Danuše Steinová.

Máte vysokoškolské vzdělání? Pak má pro vás předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging dobrou zprávu. „Vysokoškolské vzdělání odsouvá nástup demence o pět let,“ podotýká. Zároveň však podotýká: „Vysoká škola nemusí být patentem na rozum. Existují lidé bez vzdělání, kteří jsou velice aktivní a jsou na tom mnohem lépe než lidé s titulem.“

Dnešní doba je podle Danuše Steinové specifická. S tím, jak se neustále odsouvá hranice pro odchod do důchodu, totiž dochází k zajímavému fenoménu – nemáme čas stárnout. „Jakmile však nastoupíme do důchodu, začnou nám chybět sociální kontakty, mentální aktivita i pohyb. Je proto důležité, aby zde existovala nabídka aktivit pro seniory – aby si lidé mohli najít náhradní životní program.“

A k čemu tedy sáhnout? Zkuste cizí jazyky! doporučuje Danuše Steinová. Na ty podle ní nikdy není pozdě. „Učit se jazyky v pozdním věku je obrovsky prospěšné. A obrovskou roli v tom hraje motivace. Nikdy není člověk na nic příliš starý!“ neskrývá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio