Martin Pášma o zlínském filmovém festivalu: Chceme zaujmout dospívající generaci

10. březen 2014

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Zlín je téměř za dveřmi – začne za 82 dní. „Doprovodné akce k letošnímu ročníku však začínají už v úterý 11. března,“ láká v rozhovoru s Vladimírem Krocem Martin Pášma, ředitel komunikace zlínského festivalu.

Filmový festival ve Zlíně už dávno není přehlídkou pouze pro děti a mládež. „Festival vytváří platformu i pro dospělejší publikum – jednak jsou to rodiče a jednak studenti. Právě o ty nám jde nyní především,“ zdůrazňuje Martin Pášma.

K tradičním mezinárodním soutěžím filmů pro děti a mládež nebo k soutěži animovaných filmů tak ve Zlíně přibyl i mezinárodní festival studentských snímků Zlínský pes. „Letos se kromě toho můžete těšit i na mezinárodní soutěž studentských trailerů,“ slibuje Martin Pášma. „Chceme zaujmout dospívající generaci, právě v ní je totiž budoucnost.“

Nejde o jedinou novinku letošního zlínského festivalu. „Nebude se konat od pondělí do soboty, jako to bylo doposud, ale začne v pátek. Sobota a neděle budou hlavními festivalovými dny. Do Zlína to podle mě přiláká více lidí,“ předpokládá Martin Pášma.

Na jaký doprovodný program se letos mohou filmoví fandové těšit? A jaké osobnosti se na festivalu, který začíná 30. května, objeví? I na to se Vladimír Kroc svého hosta zeptal.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.