Syrští uprchlíci jsou v nelehké situaci. Pokud máte účet na sociálních sítích, můžete jim pomoci

7. březen 2014

Evropská rada pro uprchlíky a exulanty včera spustila kampaň Europe Act Now. Jejím cílem je netradičním způsobem za využití sociálních sítí přitáhnout evropskou pozornost k osudům syrských uprchlíků. Heslem je Dejte svůj hlas.

Pomoci můžete i vy. Je to jednoduché: stačí si vybrat uprchlíka ze stránky helpsyriasrefugees.eu a poskytnout mu váš twitterový nebo facebookový účet. Na něm bude psát své zkušenosti s tím, jaké to je být uprchlíkem a hledat útočiště v Evropě.

Do kampaně se zapojila také naše rozhlasová kolegyně, redaktorka Daniela Vrbová.

"Půjčila jsem svůj twitterový účet syrskému páru Zaině a Usámovi z Alepa. Je to je manželský pár, který má dvě děti. Pochopili, že musí utéct z Alepa, když dům před nimi zasáhla střelal. Jak včera napsali jako první tweet na mém účtu, stalo se to ve chvíli, kdy jejich syn hrál v obýváku Playstation. Oni potom utekli do Řecka, kde je úroveň uprchlíků velmi nízká, takže se rozhodli, že musí pryč. Ale nešlo to jinak, než že zaplatili převaděči. Ten je ovšem podvedl, sebral všechny jejich peníze a nechal je v Řecku. Došlo i k násilí. Jejich osud je velmi smutný," popsala v Ranním Plusu Daniela Vrbová.

Tweety Zainy a Usámy můžete sledovat prostřednictvím twitterovém účtu Českého rozhlasu Plus.

autoři: mvo , Daniela Vrbová , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.