Očkování dětí nemusí být bez rizika, varují někteří lékaři

9. březen 2014

Většina českých imunologů sice zatím vážné zdravotní problémy způsobené očkováním odmítá, praktická lékařka Ludmila Eleková, která se riziky povinné vakcinace dlouhodobě zabývá, ale varuje, že některé děti si díky povinnému očkování vytáhnou Černého Petra a nesou po něm doživotní zdravotní následky.

„Viděla jsem už desítky dětí s vážným neurologickým poškozením, ke kterému došlo v časové souvislosti s očkováním. Jejich příznaky jsou dokonce dohledatelné v seznamu reakcí podléhajících hlášení, jsou mezi nimi například náhlé změny chování, neutišitelný pláč, křeče a další. Běžně se stává, že pokud maminky tyto reakce hlásí pediatrům, je to často zamítnuto s tím, že je to náhoda a nesouvisí to s vakcínami. Někteří lékaři pak očkují dál a já znám několik dětí, které po třetí nebo čtvrté dávce očkování ochrnuly, protože ty mírnější signály po předchozích injekcích byly ignorovány," varuje doktorka Eleková.

Podle Jiřího Berana, ředitele a vedoucího lékaře Centra očkování a cestovní medicíny při Poliklinice II. v Hradci Králové, jsou ale obavy z možného poškození dítěte v důsledku očkování neopodstatněné:

„Jsem přesvědčen o tom, že kdyby současné očkovací látky měly tolik nežádoucích účinků, jak se o nich hovoří, tak by žádná z lékových agentur určitě neudělala to, že by takovou očkovací látku registrovala. Jsem proto přesvědčen, že očkovací látky dostupné v současnosti v České republice jsou bezpečné a jsou určitě velice účinné v tom, aby mohly zabránit infekci, která podle mě může mít mnohem horší důsledky pro zdraví dětí než případný účinek očkovací látky,“ doplňuje Jiří Beran.

Kdyby byla podle Jiřího Berana frekvence neurologických symptomů tak vysoká, musela by se objevit v rámci klinických studií, ve kterých jsou očkované děti dlouhodobě sledovány. Jenže Ludmila Eleková upozorňuje na to, že do klinických studií se zařazují pouze zdravé děti, zatímco ve skutečnosti se očkují i děti například s autoimunitní zátěží (jako je atopický ekzém) nebo děti předčasně narozené.

Ludmila Eleková varuje, že očkování může způsobit nejen neurologické komplikace, jako je omezení motoriky nebo třeba zpomalení vývoje dítěte, ale také autoimunitní onemocnění nebo autismus. Ve Spojených státech už propojení autismu a očkování dokonce potvrdily i některé soudy, které rodinám postižených dětí přiřknuly finanční odškodnění.

S tím, že očkování může způsobit autismus, ale Jiří Beran nesouhlasí. Přímou úměru mezi očkováním a poškozením mozku a autismem nevidí a je přesvědčen o tom, že současný benefit očkovacích látek je větší než možné poškození zdraví populace.

Podle Ludmily Elekové by se rizika očkování v každém případě dala snížit, pokud by se změnil současný očkovací kalendář tak, aby se povinné očkování posunulo minimálně do věku šesti měsíců dítěte.

Repríza pořadu

autor: nak
Spustit audio