Americké postřehy k prvnímu roku pontifikátu papeže Františka

8. březen 2014

Otevřeně přiznaná potřeba reformy římské kurie, vstřícný postoj k věřícím homosexuálům, výzvy k ukončení násilí v Sýrii a na Ukrajině – papež František toho za první rok v úřadu stačil udělat hodně. Důležitá jsou i jeho symbolická gesta, vysvětluje reportér amerického deníku Boston Globe John L. Allen Jr.:

„Během prvního roku v úřadu udělal papež František mnoho věcí. Samozřejmě, některé z nich jsou symbolické. Například to, že nesídlí v nejvyšším patře Apoštolského paláce, kde se nachází tradiční papežský byt, ale v prostém dvoupokojovém apartmá ve vatikánském penzionu svaté Marty.“

Mezi podobná symbolická gesta jistě patří i to, jak papež objal muže strašlivě znetvořeného nádorovým onemocněním kůže. „Většina z nás by přešla na druhý chodník, jen aby se mu vyhnula, ale papež František jde rovnou k němu a obejme ho. A podobných gest bylo více,“ doplňuje John Allen.

František vnesl do Vatikánu „nový papežský styl“

Podle amerického reportéra je jedna ze zajímavých věcí na papeži Františkovi to, že se umí obracet k lidem uvnitř církve stejně jako k těm mimo ni:

Klidné papežské soužití: současný papež František (vpravo) na návštěvě u svého předchůdce Benedikta XVI.

„Jeho předchůdce, Benedikt XVI. se v tomto ohledu odlišoval. Řekl bych, že byl insider. Někteří věřící se velmi živě zajímali o to, co dělá a proč, ale u většiny lidí z vnějšku církve to neplatilo.“

Papež František udělal řadu praktických a užitečných kroků. Zřídil komisi, která má na starosti prošetřování případů sexuálního zneužívání ze strany kněžích. Také díky němu vznikla obdoba ministerstva financí, tedy jakýsi centralizovaný orgán, který má dostat pod kontrolu finanční záležitosti Vatikánu. Do čela postavil australského kardinála George Pella, který je známý jako velice tvrdý a neústupný.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio