Slaměný dům má dobré izolační vlastnosti a prý špatně hoří

19. únor 2014

Lidé si staví domy z různých ekologických i obyčejných materiálů. Dům ze slámy tady byl už ve starověku a dnes se k tomuto stavebnímu materiálu někteří opět vracejí. Na jeden takový domeček na okraji Ostravy se podíváme.

Vypravíme na Huru, to je část Ostravy-Výškovic plná rodinných domků. Mezi domy cihlovými, tvárnicovými, domy z dřevěných panelů se právě rodí jeden unikát ze slámy. Obvodové zdivo částečně dřevěného a částečně cihelného domu je ze slámových balíků omítaných hliněnou maltou z vlastního zdroje.

„Jsem přírodomilně založen a jsem stavař profesionál, projektant. Takže jsem k tomu inklinoval a rozhodl jsem se ke stavbě domku ze slámy,“ vysvětluje majitel, zedník i míchač malty z jílu Petr Tomeš.

Podle něj mají slaměné domy historii už ve starověku a jsou rozšířeny po celém světě. „Neznám teď přesnější historické údaje, ale badatelé, kteří vymysleli dnešní domy ze slámy, z toho čerpali. Jsou to vlastně klasické konstrukce, je to nově pojato. Máme jiné znalosti o fyzikálních vlastnostech stavebních materiálů a sláma tomu vyhovuje,“ dodává Tomeš.

Sláma a jíl

„Hlína je moje. Přijel tady bagr, dělal mi sklepy. A v té hloubce asi tří metrů jsou jíly a v mém případě kvalitní, tak jsem to hned použil,“ vzpomíná s úsměvem stavitel.

Když je čistá sláma suchá, nastříká se nejprve řídkým blátem na zpevnění vláken. Po vyschnutí se udělá druhá, tří až šesticentimetrová vrstva bláta s řezankou ze slámy.

Stavba slaměného domu

„Nařezal jsem balíky slámy na menší kousky, na takové drobky a pak jsem to v plechové vaně rozmlátil trnovou sekačkou na drobné asi třícentimetrové kousíčky,“ popisuje pan Tomeš.

Sláma na stavbu ho přišla i s dovozem na asi čtyři tisíce. Ta ale spolu s jílem nosnou konstrukci domu netvoří. Je z trámů. „To je takzvaná hrázděná konstrukce,“ říká s tím, že sláma s jílem slouží jako tepelný izolant. Tepelnou vodivost má na úrovni polystyrenu. To, že omítka přežije silné podzimní nebo jarní deště, zaručuje částečně velký převis krovu střechy.

Řeknete si, dům ze slámy, to potom stačí jiskra nebo zápalka a všechno lehne popelem. Možná vás ale překvapí, že takový materiál uzavřený v blátěné omítce prý hoří, na rozdíl od dřevěných a cihlových staveb, velmi pomalu.

Jak vypadají stěny domku z druhé strany, tedy zevnitř, jaké jsou další vlastnosti či výhody, to si můžete poslechnout v celém rozhovoru, který redaktor Artur Kubica natočil pro magazín Křížem krajem – viz 'Přehrajte si celý příspěvek' pod titulkem. Tento i další odvysílané díly pořadu pak najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio