Dokument FC Rwanda: 20 let po genocidě je etnický původ stále tabu. I při fotbale

10. březen 2014

Letos uplyne 20 let od genocidy v africké Rwandě, při které zahynul téměř milion lidí. I po dvou dekádách je stále znát napětí mezi většinovým kmenem Hutuů a menšinovým kmenem Tutsijů, jak vypráví dokument FC Rwanda režiséra Jorise Postemy.

Konflikt se odehrává na pozadí fotbalového utkání mezi armádním klubem ARP a lidovým klubem Rayon Sport. Režisér snímku si myslí, že sportovní fandění oběma týmům má ve Rwandě ale daleko hlubší rozměr.

„Lidé, kteří fandí lidovému klubu vzešlému z občanské společnosti, nemůžou jít do ulic demonstrovat, ale můžou fandit svému lidovému týmu, když hraje proti armádnímu klubu. Jejich způsob, jak nějak demonstrovat, je 90minutový fotbalový zápas,“ vysvětlil v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Postema.

O smíření etnik usiluje současný prezident Paul Kagame, který sám patří k většinovým Tutsijům. Vládou nařízenou a vynucovanou politiku usmíření není ale snadné po prožitých hrůzách přijmout. Lidé mají stále strach mluvit o svém původu.

Režisér dokumentu musel strávit s aktéry dokumentu hodně času i mimo natáčení, aby k němu získali důvěru.

Novinář Daniel Sabiti v dokumentu říká: „Vláda sice tvrdí, že je v pořádku být Hutu, a je v pořádku být Tutsi, ale pamatujte, že ať děláte cokoliv, jste Rwanďané."

„Vláda sice říká, je v pořádku být Hutu, a je v pořádku být Tutsi, ale pamatujte, že ať děláte cokoliv, jste Rwanďané."

autoři: oci , bum , Michael Rozsypal
Spustit audio