Nevidomí stále více využívají chytré mobily. V budoucnu jim nabídnou navigaci nebo rozpoznávaní barev

10. březen 2014

Chytré telefony začínají být mezi nevidomými stále oblíbenější. Důvodem jsou aplikace, které jim pomáhají s ovládáním mobilů.

"Nevidomí už mohou prakticky používat většinu aplikací, stejně jako vidící. Mohu si třeba nechat "vyjet" na mobilu odjezdy a příjezd vlaků z nádražní tabule," upřesňuje nevidomý blogger a student pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Pavel Ondra.

Přestože dotykový telefon může nevidomým usnadnit život, mnoho z nich se jejich použití stále trochu obává. Stěžují si na to, že jim chybí zpětná vazba tlačítek, a proto používají staré přístroje.

Dotykové telefony ovšem umějí nevidomým říct, jaká ikona či jaké písmeno nebo číslo se nachází pod jejich prstem. "Fungují tady speciální gesta. Já můžu po iPadu jezdit prstem, a ono to opravdu čte, co je pod ním," popisuje Pavel Ondra.

Pro některé nevidomé je ale základní nastavení dotykových zařízení stále příliš složité a zdlouhavé na ovládání. To se snaží řešit tvůrci české aplikace BlindShell. Vyvinuli rozhraní, které použití smartphonů zjednodušuje.

"My to stavíme na jednoduchých gestech, která můžete provádět kdekoliv na obrazovce, což je ten největší rozdíl oproti současným řešením pro dotykové telefony, kdy prstem musíte hledat na obrazovce, co se kde nachází," vysvětluje autor aplikace Petr Svobodník.

Aplikace je zatím v beta verzi, ale vývojáři ji už brzy chtějí spustit v plné verzi a chystají další inovace. Plnáují speciální aplikce na rozpoznávání barev a bankovek nebo navigaci.

Další podrobnosti uslyšíte v dnešním Magazínu Leonardo od 21:40 na stanici Plus.

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio