Farmářský robot možná změní zemědělství v počítačovou hru

10. březen 2014

V roce 2050 bude na naší planetě žít kolem 9 miliard lidí a produkce potravin se bude muset zvýšit asi o 60%. To si zřejmě vynutí rozhodný vstup automatizace a robotů do rostlinné výroby, včetně zahrad a polí.

Zkušenosti farmáře jsou vysoce ceněny a málokdo si donedávna uměl představit zemědělství bez práce nebo přítomnosti člověka. Na druhou stranu některé aspekty lidského faktoru stojí v cestě dalšímu růstu efektivity zemědělství. Člověk je sice už dnes v zemědělství vybaven početnou armádou strojů, avšak pouze dokonalá automatická činnost na poli umožní naplno obejít lidskou omylnost a neefektivitu. Farmáři by tedy měli své zkušenosti předat ve formě softwaru robotům.

Na tento očekávaný trend reaguje kalifornský student techniky Rory Aronson se svým projektem robota, který je schopen systematicky a všestranně pečovat o přidělený kus pole či záhonů. Konstruktér ho nazval příznačně Farmbot. Jeho konstrukce ze všeho nejvíce připomíná tiskárnu nebo plotter, ovšem mnohem větších rozměrů. Zatímco tiskárna se vejde na stůl, Farmbot bude pohybovat svou operační hlavicí v rozmezí desítek nebo i stovek metrů. Svými vlastnostmi bude zároveň spadat do oblasti tzv. přesného zemědělství.

Oproti jiným projektům zemědělských robotů, kteří mají po poli jezdit, je Farmbot robotem stacionárním. Nad polem či záhony se pohybuje pouze jeho operační hlavice, provádějící s chirurgickou přesností potřebné úkony. Stacionární základnou robota jsou dvě kolejnice, umístěné rovnoběžně po dvou stranách políčka. Na těchto kolejnicích se pohybuje nosné rameno, v jehož rámci se kolmo na směr kolejnic pohybuje člunek. A na něm je zavěšena vlastní operační hlavice, která může s velkou polohovou či dávkovací přesností k jednotlivým rostlinám přivádět vodu, hnojivo, pesticidy či provádět jiné úkony, podle dostupných variant vyměnitelné hlavice. Možná zvládne i kypření, sázení, diagnostiku a přesné pletí rostlin. Dá se odhadnout, že stacionární Farmbot s nízkou mírou tření mezi svými pohyblivými součástmi bude mít nižší spotřebu energie či paliva než robotické traktory nebo zemědělské létající drony.

Farmářský robot Farmbot

Rory Aronson se při vývoji svého stroje snaží zůstávat rozpočtově nízko a v technologické oblasti typu Open Source, tedy v oblasti mimo placené a proprietární technologie. Pro řízení robota chce využít levných výpočetních platforem jako Arduino a Raspberry Pi, přičemž cenu prototypu menších rozměrů, určeného pro menší zahrádky, odhaduje na tisíc dolarů. Pěstování rostlin se tedy možná bude někdy v budoucnosti podobat počítačovým hrám typu Farmville.

Zdroje: Wired, FarmBot

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio