Lužany na jižním Plzeňsku obnovují park. Stane se novým odpočinkovým místem

11. březen 2014

V Lužanech na jižním Plzeňsku se pustili do obnovy zchátralého parku nedaleko zámku. Na obnovu se obci podařilo získat dotaci a málo navštěvované a poněkud zanedbané místo by už brzy mělo lákat kolemjdoucí k odpočinku a relaxaci.

„V současné době byl park spíše prostor, kde byly přestárlé křoviny, túje a podobné rostliny. Naším projektem bychom chtěli park otevřít, prosvětlit, a hlavně zpřístupnit."

"Aby byl průchozí, aby tam byla odpočinková místa s lavičkami a aby i ten park měl jednotný mobiliář a podobně,“ vysvětluje starostka Lužan Věra Petrželková.

Park tak už zanedlouho nabídne třeba dětské hřiště, pingpongový stůl i odpočinkové zóny s trvalkami, keři a menšími stromy. Jeho obnova přijde na 700 tisíc korun, zhruba 300 tisíc pokryje dotace.

V rámci prací chce obec podle starostky upravit i přilehlé okolí: „Samozřejmě, není to jenom hlavní část parku, ale zároveň chceme i v přilehlé části vybudovat stromořadí, které tam kdysi - řekněme před sto lety - existovalo a zřejmě při budování inženýrských sítí bylo zlikvidováno. Takže se chceme vrátit i k tomu, co tady dřív bylo," doplňuje starostka Lužan.

V nové aleji bude osm malokorunných lip. Ty budou navazovat na stávající lipovou alej, která je dominantním prvkem celého parku.

„Myslím, že to bude dobré pro děti i pro obec. Zatím jsme sem moc nechodili, byly tady ty stromy. Líbí se nám hlavně dětské hřiště, to je suprové. Je to úplně jiné," těší se na nový park mladá maminka Ilona Petrovská a obnovou parku vítá i Hana Kaufnerová:

Park v Lužanech by už zanedlouho měl lákat kolemjdoucí k odpočinku a relaxaci

„Tady byly akorát křoviska, túje a v koutku pingpongový stůl. Ale jinak tady nebylo nic. Teď tady budou lavičky, mělo by být vyřešené i parkování, takže by to mělo být takové komplexní. Těším se na to moc.“

Park by se měl stát novým reprezentativním a odpočinkovým místem pro všechny věkové kategorie. Obec ho chce dokončit do května, aby ho představila na plánovaném setkání rodáků.


Zvětšit mapu
autor: en
Spustit audio