Jeden svět: Afrika je někde úplně jinde

13. březen 2014

Představujeme nejvýznamnější filmy a hosty letošního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Hosty Čajovny 13. března budou jihoafrický filmař Rehad Desai a český režisér David Čálek. Oba dva natáčeli na africkém kontinentu.

Našimi hosty budou ve vysílání 13. 3. od 19:00 Rehad Desai, režisér zahajovacího filmu, politického „dokumentárního thrilleru“ Horníci pod palbou a David Čálek, kameraman a režisér českého filmu o somálských pirátech Pirátské sítě. Oba filmy měly na letošním festivalu Jeden svět světovou premiéru.

Online si nás můžete naladit zde: http://prehravac.rozhlas.cz/vltava

03079788.jpeg

„Afrika, kterou my jsme při natáčení filmu Pirátské sítě našli, je někde úplně jinde, než v obecných představách Západu,“ říká režisér Pirátských sítí David Čálek. Jeho štáb se vydal do východní Afriky natočit dokument o pirátství, které se od 90. let rozmáhá v mořích u somálských břehů. Místo rozhovoru se skutečnými piráty se ale zapletl do lží, které pro jeho štáb přichystali „osvědčení“ informátoři. Odhaluje, že z prodeje pirátských příběhů se stal pro některé Somálce úspěšný obchod. „Závěr filmu vyznívá trochu smutně tak, že o pravdu bohužel vůbec nikomu nejde. Pravda není důležitá,“ shrnuje David Čálek.

„Jsem militantní socialista,“ říká o sobě v Čajovně Jihoafričan Rehad Desai. Svým filmem Horníci pod palbou se vrací k událostem ze srpna 2012, kdy došlo v jihoafrickém dole Marikana k největšímu krveprolití od konce apartheidu. Demonstraci několika tisícovek horníků ukončil zásah policie, při kterém zemřelo 34 lidí, a další byli zraněni. Rehad Desai byl od počátku na místě a zaznamenal eskalaci napětí a celkový sled událostí. Masakr interpretuje jako obraz mechanismu moci v JAR, kde korporace podporované státními autoritami vydělávají na vykořisťování nejchudších.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio