Gurlittova sbírka budí vášně i v Rakousku

11. březen 2014

Unikátní sbírka děl světoznámých mistrů zabavená koncem minulého roku v mnichovském bytě Cornelia Gurlitta je diskutovanou kauzou mezi právníky, politiky i odbornou veřejností nejenom v Německu, ale i v Rakousku.

Cornelius Gurlitt, jehož otec Hildebrand se za Třetí říše podílel jako Hitlerův umělecký agent na systematickém zabavování židovského majetku, má rakouské občanství. Kromě 1280 zabavených obrazů v Mnichově existuje dalších 60 děl, které deponoval ve svém domě v malé vesničce Anif u Salcburku. Tyto obrazy zůstávají v Rakousku. Většina z nich je od Moneta, Gauguina, Renoira, Corota, Liebermanna a Picassa.

O pravosti není pochyb, diskutuje se o morálce

Cornelius Gurlitt má totiž rakouské občanství. Kromě 1280 obrazů v Mnichově existuje dalších 60, které deponoval v malé vesničce u Salzburku, které zůstávají v Rakousku na neznámém místě. Všechna díla jsou ze sbírky jeho otce, který se za třetí říše podílel jako Hitlerův agent na systematickém zabavování židovského majetku.

Rakouští znalci umění navrhují, aby se nehledali původní majitelé děl, ale aby sbírka byla vystavena na veřejně dostupném místě. Jedna z možností by bylo umístění do prestižní vídeňské Albertiny nebo Leopoldova muzea.

autoři: Martin Krafl , Karel Kratochvíl
Spustit audio