Křeček: Vláda by podle mě mohla rozhodnout o obsazení volných bytů proti vůli jejich vlastníků

12. březen 2014

Až 100 000 lidí v České republice bydlí na ubytovnách, často v nevyhovujících podmínkách za přemrštěné nájmy. Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček navrhuje, aby ubytovny převzal od soukromníků stát a provozoval je neziskově.

"Bude daleko lepší, vhodnější a mravnější, když ubytovny nebudou provozovat lidé se ziskem. Podle mého názoru bude lepší do doby, než tu situaci vyřešíme, ne na trvalo, když to bude provozovat stát, aby ti, kteří nemravně ubytovny provozují, z toho neměli neoprávněné zisky," zdůvodnil v našem Duelu Křeček.

Podle socioložky Lindy Sokačové z Platformy pro sociální bydlení není možné ubytovny den ze dne zrušit. Jádro problému vidí jinde:

"Síly bychom neměli zaměřovat na to, jak bude stát provozovat ubytovny, ale spíše na to, jak bude stát řešit celý problém s bydlením pro řadu skupin obyvatelstva."

Jak Sokačová v Ranním Plusu dodala, politici, ale i poskytovatelé sociálního bydlení se musejí dohodnout na vzniku zákona o sociálním bydlení.

"Myslím si, že není úplně správné argumentovat lidmi, kteří vybydlují byty nebo neumí žít v bytech. Většina lidí, kteří dnes mají problémy s bydlením, jsou senioři, samoživitelky, rodiny s nízkými příjmy s více dětmi. A i ti končí na ubytovnách, protože obce ani stát jim nejsou schopni nabídnout nějaké kvalitnější bydlení. Měli bychom se inspirovat státy, kterým se to podařilo, a jít touto cestou," myslí si socioložka.

Zástupce ombudsmanky navrhl další řešení: "Podle mého názoru by vláda mohla klidně rozhodnout tak, že obsadí neobsazené byty proti vůli vlastníků. Ale to si přece nikdo v tomto pojetí kapitalistické společnosti u nás prostě netroufne."

Touto cestou by ale Linda Sokačová nešla. Spíše by stát měl nabídnout majitelům nemovitostí možnost, jak byt obsadit i lidmi, které by běžně neubytoval, a zajistit programy na garanci nájemného.

V bytech by muselo být regulované nájemné. Argumentem je prý jistota, že stát garantuje zaplacení nájmu.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.