Festival Jeden svět přijíždí do Pardubic

12. březen 2014

Letošním tématem je práce. V Pardubicích sice bude festival až od 18. března, ale už dnes odpoledne se u Východočeského divadla uskuteční ojedinělá akce!

Účastníci budou od 15 do 18 hodin zmíněné téma zpracovávat pomocí černé fixy na bílém plátně. Akce „Comics Battle aneb ‚Nás se to (ne)týká‘“ neotřele kombinuje vytváření komiksů a živou hudbu.

Tento druh umění vznikl v Londýně a Pardubice ho budou hostit vůbec poprvé v historii. Proces tvoření díla představuje pro diváky příjemnou zábavu, kdy si mohou sami vzniklý „obraz“ interpretovat.

O akci informoval posluchače Českého rozhlasu Pardubice Pavel Ševčík, host moderátora Jakuba Malého. Kreslíři budou celkem čtyři. Přeložený název akce znamená „komiksový boj“. Dva kreslíři kreslí proti sobě v jeden čas, diváci mohou do průběhu aktivně zasahovat a hlasovat o tom, co se jim víc líbí. Hotová díla budou od začátku festivalu Jeden svět vystavené v prostorách festivalového centra Divadla 29.

Večer se navíc od 19 hodin (12.3.) bude v Divadle 29 promítat film mladého režiséra Ivo Bystřičana „Dál nic“ o zamotaném vývoji kolem dálnice D8 v chráněné oblasti Českého středohoří.

Samotný festival budou Pardubice hostit od 18. do 21. března. Lidé mohou vidět 15 dokumentů. V Chrudimi budou snímky promítat od 21. do 23. března a v Ústí nad Orlicí od 9. do 13. dubna.

autor: MAL
Spustit audio