Co se stalo Haškovi v Rusku? V knize nedávám jednoznačné odpovědi, říká Irena Dousková

20. březen 2014

Kniha o českém spisovateli Jaroslavu Haškovi jí ležela v hlavě pět let – měla od něj mnoho načteného a k některým věcem se vracela. „Přečetla jsem hromadu literatury, vzpomínky a paměti Haškových kamarádů, všechno možné, co jsem vyšťárala. Vyšlo mi z toho deset různých Hašků,“ usmívá se spisovatelka Irena Dousková, které vychází kniha Medvědí tanec o posledních Haškových dnech na Lipnici. Nejen o této knize mluvila s moderátorkou Lucií Výbornou.

V knize se mohou čtenáři například dozvědět o tom, jak si Jaroslav Hašek ze svého pobytu v Rusku přivezl ruskou ženu, přestože byl doma už jednou ženatý. „Hrozil mu dokonce soud za bigamii, ale Československo tehdy ještě neuznávalo právní systém sovětského Ruska, takže měl kliku,“ vysvětluje Dousková.

Co se vlastně v Rusku Haškovi stalo a čím tam prošel? „Když se Haška někdo na Rusko ptal, tak vždycky uhnul a pustil se do vyprávění báchorek o zvířátkách. V knize se proto snažím spíš klást otázky než dávat jednoznačné odpovědi,“ nastiňuje.

Čtěte také

Na knihu si troufla ve chvíli, kdy měla sama leccos za sebou a něčím si prošla, s Haškem jako spisovatelem se ale srovnávat neodvažuje. „Hašek je pro mne génius a oprávněně náš nejslavnější spisovatel,“ míní.

A jak chápe postavu vojáka Švejka z Haškova slavného románu? „Nesnažím se o jednoznačný výklad, pokaždé si člověk u něj najde něco nového. Švejk je monstrum, na divadle a ve filmu je nehratelný,“ říká s tím, že nejvíce se duchu Švejka blíží Werichův hlasový doprovod k animovanému filmu Jiřího Trnky.

Jak se Ireně Douskové psala kniha o posledním období Jaroslava Haška? Jak si vykládá postavu Švejka ze slavného románu? A co bude dělat dál? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také viRadiu.


autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.