Matěj Hollan: Máme víc kasin než v Las Vegas. Jejich vlastnictví nejde kontrolovat

Podle zjištění Radiožurnálu dva významní kmotři ODS Patrik Oulický a Alexandr Novák skrytě financovali kasino u hranic s Německem. Aktivistu, který bojuje proti hazardu, a předsedu sdružení Brnění Matěje Hollana tato informace nepřekvapuje.

„V tom kvantu nejde vlastnictví kasin kontrolovat,“ upozorňuje. „Je běžné, že majitelé kasin, kterými bývají akciové společnosti, jsou jen nastrčení koně,“ domnívá se Matěj Hollan, kterého se na fungování hazardu v Česku ptal moderátor Martin Veselovský.

Čtěte také

Úřady však podle Matěje Hollana nemají povinnost dohledávat veškeré informace a kontrolovat je. „Dnešní odhalení neznamená automaticky trestnou činnost,“ zdůrazňuje. Ukázalo se však, jak jsou firmy různě provázané. „Přes nějaké zprostředkovatele se dostali k lukrativnímu byznysu a nechtěli být vidět,“ shrnuje kauzu Patrika Oulického a Alexandra Nováka.

„V Praze je víc kasin než v Las Vegas,“ tvrdí Matěj Hollan. A v tom vidí hlavní problém hazardu v Česku. „Když máme tisíce heren, těžko se zkoumá, kdo jakou vlastní,“ dodává.

Jak by měl stát regulovat kamenné herny a hazard na internetu? Také na to se ptal Martin Veselovský po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio