Předsedkyně magistrátní komise pro cyklistickou dopravu: Chtělo by to bikesharing ušít Praze na míru

13. březen 2014

Praha se inspirovala v zahraničí a chce spustit projekt bikesharingu, tedy veřejného půjčování kol. Systém již úspěšně funguje například v Paříži, Londýně, Mnichově či Vídni. O tom, kolik bude spuštění systému Prahu stát a jak bude fungovat, se v pořadu Třináctka Plus ptala Štěpánka Duchková Moniky Krobové Hášové, předsedkyně Komise Rady hl. m. Prahy pro cyklistickou dopravu.

Praha je posledním evropským velkoměstem, kde bikesharing ještě nefunguje, ale podle Moniky Krobové Hášové by se automatické výpůjční stanice měly v ulicích hlavního města objevit během dvou let. "Pevně v to věřím," uvedla v rozhovoru.

Stanovišť by mělo být celkem 150. Praha v rámci toho nakoupí 1000 nových kol. Za půjčení kola lidé zaplatí roční poplatek zhruba 500 korun. Počáteční investici město odhaduje na asi 50 milionů, roční správu systému na 10 milionů.

Nyní Praha hledá partnera, který by celý systém řídil a provozoval.

Kde přesně stojany s koly budou stát zatím není jasné. Musí se totiž zvážit všechna specifika Prahy, mimo jiné kopcovitost. Například obyvatelé Břevnova by jeli do centra na kole, ale zpátky do kopce by využili MHD. "Chtělo by to ušít bikesharing Praze na míru," dodává Monika Krobová Hášová.

O dalších novinkách, které v nejbližší době potěší pražské cyklisty, uslyšíte v pořadu Třináctka Plus z 13. března 2014.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.