Host Studia Leonardo: kardiolog prof. Petr Widimský

19. březen 2014

Česká hlava a srdce

Jak se v průběhu let (z)měnila léčba srdečního infarktu? A jakým způsobem moderní technologie pomáhají lékařům ve výzkumu a léčbě následků kardiovaskulárních chorob? Kde se potkávají kardiologie a kardiochirurgie? Ve středečním Studiu Leonardo se bude ptát Robert Tamchyna.

Prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc. se narodil 29. března 1954 v Praze. V roce 1979 absolvoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Od počátku své lékařské praxe pracuje ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Od roku 2003 je přednostou III. interní-karidologické kliniky a vedoucím lékařem Kardiocentra 3. lékařské fakulty UK a FNKV, v současnosti je také proděkanem pro vědu a výzkum 3. LF UK. Zabývá se léčbou i výzkumem kardiovaskulárních chorob. V ČR zaváděl katetrizační léčbu srdečního infarktu do široké praxe.

Vláda ČR udělila v roce 2011 prof. Petru Widimskému Národní cenu Česká hlava za mimořádné vědecké výsledky. Ocenila tak mimo jiné jeho intervenční léčbu akutního infarktu myokardu.


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.