Cenu Českého rozhlasu na festivalu Jeden svět získal švédsko-kanadský film

13. březen 2014

Ve středu 12. března byl slavnostně zakončen 16. ročník festivalu o lidských právech Jeden svět. V rámci slavnostního zakončení byla také předána Cena Českého rozhlasu za použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu. Získal ho švédsko-kanadský snímek „Prales tančících duchů“ režisérky Lindy Västrik, který byl zároveň oceněn za nejlepší režii.

„Prales tančících duchů“ vybrala Odborná porota Českého rozhlasu, ve které v letošním roce zasedali Hubert Bittman, Tomáš Zikmund a Jitka Kundrumová. U vítězného snímku porota ocenila zejména výbornou kvalitu kontaktního zvuku, pečlivě provedenou zvukovou postprodukci, profesionálně zpracované reálné zvukové atmosféry a technickou i uměleckou úroveň filmu.

Český rozhlas se již tradičně zapojil do festivalového dění prostřednictvím živých vstupů, rozhovorů, reportáží a moderovaných besed z festivalového centra v pražské galerii Langhans. Letos se zapojila i nová stanice Český rozhlas PLUS a převzala tak vybudovanou tradici partnerství Rádia Česko. Posluchačům nabídla aktuální zpravodajská témata očima filmových tvůrců a přímých svědků událostí, tentokrát z Ukrajiny, Ruska, Řecka, Libye, Venezuely, Rwandy nebo Súdánu.

„Český rozhlas je už dlouhá léta hrdým partnerem festivalu Jeden svět, který nastoluje témata dotýkající se z různých úhlů pohledu lidských práv. Jsme rádi, že můžeme o těchto tématech vysílat, debatovat s návštěvníky festivalu a rozšiřovat sobě i posluchačům povědomí o dění ve světě a společnosti. Každoročně tak společně otevíráme prostor k veřejným debatám o problémech, které by jinak možná zůstaly zapomenuty. Z tohoto důvodu si spolupráce velmi ceníme,“ řekl náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Michal Koliandr, který cenu předal.

Festivalová témata se odrážela i ve vysílání Radia Wave, Radiožurnálu či Dvojky a v průběhu následujících dní se promítnou i do vysílání regionálních stanic.

V rámci festivalu bylo promítnuto 106 dokumentů přibližujících osudy lidí žijících v nedemokratických režimech, téma rodinných vztahů, práce, problematiku životního prostředí či zdraví.

Spustit audio