Adrian Raso & Fanfare Ciocarlia: Devil´s Tale

14. březen 2014

Rumunská skupina Fanfare Ciocarlia bývá označována za nejhlasitější a nejrychlejší dechovku východní Evropy. Na svém novém albu nabízí stylovou změnu - spojuje totiž romský temperament z Balkánu s nostalgicky znějícím cikánským jazzem kytaristy Django Reinharta z 1. poloviny 20. století.

Balkánské dechovky jsou na evropské hudební scéně poměrně novým fenoménem, který se z východoevropských zemí rozšířil do ostatních částí kontinentu až po pádu železné opony. Historie těchto ansámblů, jejichž styl se od českých či německých dechovek dramaticky liší, ale trvá několik staletí.

Na jedné straně sahá k vojenským kapelám z doby Rakousko-Uherska - a na straně druhé až do doby, kdy východní Evropu okupovali Turci, kteří s sebou přinesli hudbu s výraznou příchutí Orientu. Z Rumunska pochází ansámbl Fanfare Ciocarlia, kdysi označovaná za nejhlasitější a nejrychlejší dechovku východní Evropy, která kombinuje dechové nástroje s úderností punk-rockové kapely.

Na svém novém albu ale nabízí výraznou stylovou změnu - natočila je totiž s kanadským kytaristou Adrianem Raso. Jeho hlavní inspirací je takzvaný cikánský jazz, v angličtině známý jako "gypsy swing", tedy žánr, jehož zakladatelem byl v Belgii narozený kytarista Django Reinhart, který žil v první polovině 20 století.

Na albu, pojmenovaném Devils Tale, tedy Ďáblův příběh, tak dochází k historickému propojení dvou stylů, které mají společný základ: na jedné straně romské hudby z Východní Evropy, na druhé straně romských vlivů, které pronikly do jazzu.

Kytarista Adrian Raso pochází z Toronta, a v místních klubech hrál už jako teenager. I když jeho hlavní inspirací je nostalgicky znějící cikánský jazz, ovládá i řadu dalších hudebních jazyků, včetně rocku i blues.

Raso tvrdí, že spolupráce s rumunskou dechovkou Fanfare Ciocarlia byla po léta jeho snem. Úvodní nahrávka společného alba patří k nejsilnějším melodiím celého projektu a zní, jako kdyby vznikla v New Orleansu v době, kdy se rodil jazz.

Na albu Devil's Tale se navzájem setkává široká paleta vlivů - vedle romské dechovky a jazzu jsou to i zvonivé kytary, typické nejen pro nahrávky stylu country, ale i pro filmovou hudbu amerických westernů. Příkladem je titulní píseň alba.

Výběr z obsahu CD:

Swing SagareseThe Absinthe-Minded GypsyUrn St. TavernC'est La VieDevil's TaleCafé Con LecheQuattro Cicci

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Adrian Raso

Spustit audio