Bývalá restaurace se možná změní v útulek

21. září 2004

Bývalá vojenská restaurace U Hada na okraji Českých Budějovic by se mohla v budoucnu přeměnit na Centrum pro ochranu drobného zvířectva. Objekt by byl podle náměstka primátora Tomáše Kubína ideální, protože je v blízkosti sídliště a lidé by ho mohli navštěvovat.

Pokud by zde centrum, včetně psího útulku, vzniklo, magistrát by vyřešil dilema, kam s toulavými zvířaty. Původně se totiž počítalo s tím, že by útulek mohl sídlit na statku, který město chtělo směnit s Jihočeskou univerzitou. Zastupitelé ale tento návrh nepřijali. Radní proto hledali dále a našli budovu hájenky na okraji města směrem na Branišov. Ta je v majetku společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice. Nakonec se ale podle Kubína ukázal jako ideální pozemek za touto hájenkou, na kterém stojí původní vojenská hospoda U hada. "Objekt možná půjde rekonstruovat, nebo zbořit. Ale důležité je, že je v dosahu sídliště, takže by tam mohli chodit lidé psy vyzvednout, nebo vyvenčit," vyjmenoval Kubín výhody.

Zastupitelstvo se nyní musí shodnout, zda pozemek od dvou soukromých majitelů vykoupí. Podle Kubína se jedná o ceně do dvou milionů korun. Radní již projednali plán investičních akcí na příští rok, ve kterém se na útulek počítá s deseti miliony korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio