Na zámku v Dětenicích se o nedělích konají středověké rytířské turnaje

14. březen 2014
Česko – země neznámá

Pokud máte rádi středověk a už vás omrzely zříceniny starých hradů, vydejte se do Českého ráje. V Dětenicích si toto období užijete opravdu se vším všudy. Při rytířských turnajích se tam každou neděli představují páni z dalekých krajů, kteří v plné zbroji měří síly před zraky přítomných diváků.

Při prohlídce zámku poznáte i jeho historii. Podle pověsti našel kníže Oldřich v polovině 11. století při projížďce krajem dva opuštěné chlapce, kterých se mu zželelo. Ujal se jich a zanechal s nimi několik svých lidí, aby je vychovali a chránili. Podle nalezených dětí byla zdejší osada nazvána Dětenice.

Historii zdejší tvrze a později zámku psalo několik šlechtických rodů, od Valdštejnů přes Křinecké po Clam-Gallasy. Zámek patřil po jistou dobu také Maltézským rytířům. Ti opravili v Dětenicích pivovar a zasloužili se o rozvoj regionu stavbou železnice z nedalekého Bakova do Kopidlna.

Po roce 1948 byl zámek zabaven a posléze se v něm usadila zvláštní internátní škola. I tuto dobu v Dětenicích připomínají. Pokud si vyberete správný den, provede vás zámkem ztřeštěná soudružka z dob totality.

Rytířské souboje u zámku v Dětenicích

Dnes je zámek se 40 komnatami opravený a přístupný veřejnosti, stejně jako park a přilehlý pivovar. K jedné z největších atrakcí zdejšího zámeckého areálu patří originální středověká krčma. V ní ochutnáte krmi bez příboru, občas si musíte sami přiložit do kamen a za mihotavého světla svíček vyslechnete svérázné hlášky krčmáře i zpěv tanečnic a kejklířů. Zažijete zkrátka středověk se vším všudy.

Spustit audio