Lopatami už pod kotle na Vysočině nikdo nepřikládá. Vše řídí počítače a pásové dopravníky

18. březen 2014

Teplárny na Vysočině řídí počítače, nejmodernější najdete v Třebíči. Tepelná společnost provozuje kotelny na biomasu a topí v nich dřevní štěpkou, kůrou ale i slámou.

V Třebíči jsou celkem tři teplárny – Sever, Jih a Západ. Celý proces spalování a vytápění se však řídí z jednoho jediného místa – z dispečinku v Teplárně Sever. Najdete tam obří pult s několika velkými monitory. Každá z tepláren má svůj vlastní monitor, a pokud se něco porouchá, dispečerovi se okamžitě rozbliká varovná kontrolka.

„Na směně jsou vždycky dva dispečeři, jeden je tady na dispečinku a druhý dělá tu terénní práci,“ vysvětluje operátor Petr Nechvátal. „Takže pokud se něco porouchá, terénní dispečer jede někde kolem, tak je tam okamžitě vyslán, závadu odstraní nebo zavolá údržbáře, pokud je to něco složitějšího.“

Když byste v třebíčských teplárnách hledali topiče, kteří stojí v montérkách vedle kotle, tak byste neuspěli. Tímto způsobem se už nikde netopí. Máme nakladač, kterým to dáváme do násypek, ty vydrží zhruba den toho provozu,“ říká Petr Nechvátal. Dispečeři už potom jenom z centrálního pracoviště sledují pomocí kamer obsah zásobníku a venkovní skládku dřevního odpadu.

autor: Michal Malý
Spustit audio