Aktivisté poezie vzali útokem Třeboň, teď míří do dalších měst!

17. březen 2014

Guerilla to je partyzánská válka a v jejím stylu bojují i účastníci akce Guerilla poetring za svou věc – poezii.

Šířit básničky po partyzánsku přímo na ulicích ve městech je nápadem ostravské básnířky Blanky Fišerové. Ta založila na sociální síti facebook komunitu básníků, guerilla bojovníků, kteří v termínu určeném svou velitelkou všichni naráz vycházejí do ulic, kde místo min zanechávají básně.

Nejbližší celorepublikový termín partyzánského básnění vyhlásila Poetricablanca (jméno, pod kterým Fišerová vystupuje na sociální síti) na 21. březen, světový den poezie. Už v předstihu se ale tento víkend strhla menší bitva v Třeboni. Spolu s poeto-aktivisty se vydal do ulic i náš redaktor Ivan Studený, který odhalil praktiky Guerilla poetringu.

Každá báseň je pro tebe
„Jde o to napsat v podstatě jakoukoliv báseň na papír. Dokonce to ani nemusí být autorský text,“ popsal pravidla komunity rozhlasový reportér. „Zasvěcení členové používají jednotný název Báseň pro tebe, kterým se snaží získat pozornost náhodných nálezců básniček. Jeden partyzán je schopen umístit i několik desítek básní,“ řekl Ivan Studený, jehož dílka se také objevila v ulicích Třeboně.

„Je to skvělý nápad,“ svěřila se při víkendové akci v Třeboni Oldřiška, náhodná divačka básnění v ulicích, která si v lázních léčí bolavé klouby. „Kdybych to tušila, také bych si nějaké básničky vzala a přidala se,“ posteskla si Oldřiška. Podle ní je částečně anonymní publikování vlastních básní ve veřejném prostoru skvělá příležitost pro lidi, kteří si jinak píší doma do šuplíku.

Blížící se březnová akce otevřené komunity Guerilla poetring se dotkne i jiných jihočeských měst, například Českých Budějovic a Českého Krumlova. Další se ale ještě mohou připojit.


ukázka - text básničky na snímku:
Jsi mé šťastné světlo na sítnici,
hřejivý paprsek na chladné líci.
Jsi mojí nadějí, že jaro zavoní,
neznámý příteli z ulice v Třeboni.

autor: Ivan Studený
Spustit audio