Přes 300 lidí chtělo odchod ředitele chlumecké ZUŠ. Radnice ho neodvolá

19. březen 2014

Radnice Chlumce nad Cidlinou neodvolá ředitele základní umělecké školy. Přestože více než 300 lidí proti němu podepsalo petici. Radnice učitelům i rodičům rozdala anonymní dotazníky, vrátilo se jich jen 40 procent. Ředitel Pavel Sonda v čele ZUŠ zůstane, musí ale zlepšit atmosféru ve škole.

Pod internetovou petici se během února podepsalo celkem 333 lidí, někteří ale anonymně. Jejím organizátorem byl Mojmír Drábek, jehož dvě děti do chlumecké ZUŠ chodí.

„Pociťuji nechuť svých dětí chodit do té školy. Stížnosti na pana ředitele jsem slyšel jak od žáků, tak od učitelů,“ říká Mojmír Drábek.

Dalším rodičům vadilo například to, že si měl ředitel Pavel Sonda údajně nahrávat výstupy žáků. Sonda od začátku taková i další tvrzení odmítal.

„Já se velice striktně vyhýbám tomu, abych žáky hodnotil. Pokud se s nimi nedostanu bezprostředně do kontaktu a není to po mně požadováno, nechávám to na učitelích,“ hájí se ředitel.

Podle něj většina žáků ani neví, jak ředitel základní umělecké školy vypadá.

Radnice Chlumce nad Cidlinou vzala petici vážně. Mezi rodiče žáků a učitele rozdala přes 200 anonymních dotazníků.

Nechyběly v nich ani otázky na samotného ředitele. Vyplněných se jich městu vrátilo zhruba 40 procent.

Koncert žáků oboru hra na akordeon ZUŠ Chlumec nad Cidlinou

„Je patrné, že co se týče ekonomického řízení školy, je všechno lepší než v minulosti. Na druhou stranu je jistá nespokojenost s lidským přístupem pana ředitele,“ komentuje výsledky dotazníků chlumecký starosta Miroslav Uchytil z KDU-ČSL.

Na otázku, jestli důvěřují řediteli, zaškrtlo jako odpověď "rozhodně ne" 24 lidí, tedy více než čtvrtina těch, kteří dotazník odevzdali.

„My nemůžeme mluvit do pedagogických osnov a podobně,“ uzavírá starosta Uchytil. Řediteli ale radnice přesto dala zvýšení přátelské atmosféry jako jeden z úkolů.

V základní umělecké škole byla dokonce v lednu - nezávisle na petici - Česká školní inspekce. Ta ale žádné problémy ani pochybení nenašla.


Zvětšit mapu
autor: ova
Spustit audio