Plastická chirurgie není loupání perníčku, vyvrací zažité předsudky Bohumil Zálešák

21. březen 2014

Když se řekne plastická chirurgie, většina z nás si hned představí umělou krásu některých celebrit nebo rozmarné vrtochy bohatých. Zdálo by se, že v rodině seriózních disciplín moderní medicíny je plastická chirurgie tak trochu opovrhovanou zlatokopkou. Primář oddělení plastické a estetické chirurgie olomoucké fakultní nemocnice Bohumil Zálešák to však hned v úvodu rozhovoru ve Večerním Radiožurnálu jednoznačně vyvrátil.

Rekonstrukce hrudní stěny u pacienta s rozsáhlým nádorem, replantace dvou končetin u malého dítěte – to jsou jen dva příklady operací, kterými Bohumil Zálešák případné předsudky posluchačů vůči plastické chirurgii smetl ze stolu.

Je třeba rozlišovat estetickou a plastickou chirurgii, zdůrazňuje místopředseda České společnosti plastické chirurgie. „Estetická chirurgie je jen část plastické chirurgie. Ta se dá rozdělit na chirurgii rekonstrukční, která řeší zdravotní problémy, vrozené vady, úrazy a podobně, a potom tu estetickou,“ vysvětluje.

S politováním však přiznává, že rekonstrukční chirurg je dnes tak trochu ohroženým druhem. A to nejen u nás. Mnoho nadějných mladých plastických chirurgů dá nakonec před náročnou dřinou na sále přednost komerčně orientovaným estetickým zákrokům.

Jsou to zasloužené peníze, říká rekonstrukční plastický chirurg

V souvislosti s plastickou chirurgií se Bohumil Zálešák potýká také s další obecně zažitou představou, podle níž by se povolání plastického chirurga dalo shrnout do poněkud upraveného rčení „za hodně peněz, málo muziky“.

„Ty peníze jsou většinou opravdu těžce vydřené,“ říká primář olomoucké nemocnice s odkazem na hodiny strávené na sále. „Tento obor navíc vyžaduje také spoustu studia, navštěvování kongresů, což nejsou levné záležitosti. Takže jsou to opravdu zasloužené peníze,“ ubezpečuje Bohumil Zálešák.

Čtěte také

Jak se může pacient před plánovaným zákrokem přesvědčit, že se nemusí obávat svěřit do rukou zvoleného chirurga? Jak se vytváří ceník výkonů a jak jsou na tom v tomto ohledu pacienti v Česku ve srovnání se zahraničím? A jak se vyrovnává s etickými otázkami souvisejícími se zákroky, které provádí?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio