Je to nádhera, když si děti cení vaší práce

25. březen 2014

Už po jedenadvacáté vyhlašuje občanské sdružení Domino anketu o nejoblíbenějšího učitele České republiky Zlatý Ámos. Podstatou je, že svého oblíbeného učitele nominují žáci. Z Vysočiny letos o Ámose bojovali tři pedagogové. Byla mezi nimi i Dana Sochorková, která učí v Základní škole v Rynárci na Pelhřimovsku. A nominovali ji její třeťáci.

Nápad poslat Danu Sochorkovou na Zlatého Ámose se zrodil v hlavě žáka Tomáše Jelínka. „Já jsem to viděl v televizi, zaujalo mě to, podíval jsem se na internet a pak mě napadlo, že bych jí přihlásil,“ vzpomíná malý Tomáš. Společně se svou spolužačkou Maruškou Bartoškovou vysvětlují, proč si titul nejlepšího učitele zaslouží právě jejich učitelka: „Ona nám vymýšlí hodně soutěží, všechno nám vysvětlí. Na každý měsíc nám vymýšlí akci. Třeba jsme spali ve škole, jeli jsme bruslit, měli jsme bramboriádu, jablíčkový týden,“ vyjmenovávají děti.

Dana Sochorková v soutěži bohužel nepostoupila, ale děti si užily i první krajské kolo. „Bylo to tam zábavný, našel jsem si i kamaráda, bylo to super,“ říká Tomáš Jelínek. Děti už teď plánují, že učitelku nominují znovu příští rok. A nejen ji: „Bude nás učit pan ředitel, takže jsme přemýšleli, že bychom tam přihlásili jeho,“ přidává se Maruška Bartošková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.