Hrad Svojanov se může jako jediný ve střední Evropě pochlubit gotickou zahradou

21. březen 2014
Česko – země neznámá

Hrad Svojanov na Svitavsku nechal zbudovat český král Přemysl Otakar II. v rámci svých kolonizačních snah na českomoravském pomezí. Nový hrad měl především střežit obchodní cestu z Litomyšle do Brna. Dostal módní německé pojmenování Fürstenberg, což se však neujalo.

Na počátku husitských válek přešel hrad do rukou pánů z Boskovic, kteří jej přestavěli v pozdně gotickém stylu. V roce 1569 hrad poškodil požár, což přinutilo jeho tehdejší majitele k renesanční přestavbě.

V 19. století využívali soukromí vlastníci hrad zejména k hospodářským účelům a ten tak postupně chátral. Požár v roce 1842 vyvolal potřebu některých úprav, které byly provedeny v empírovém stylu. Roku 1910 koupilo hrad Svojanov město Polička.

Dnes je hrad místem konání četných kulturních akcí, koncertů, divadelních vystoupení a šermířských slavností. V hradním paláci je expozice, která ukazuje život na hradě ve 2. polovině 19. století. Návštěvníci mohou spatřit gotickou sloupovou síň, přijímací salon, pracovnu, jídelnu, přípravnu, hudební salon a ložnici.

Hrad Svojanov letecky

V empírových pokojích se dochovaly překrásné nástropní malby, součástí expozice je i ucelená sbírka hodin. Místnosti jsou zařízeny tak, aby podávaly co nejvěrnější představu o tom, jak se na hradě skutečně v minulosti žilo.

Druhý prohlídkový okruh představující dobovou kuchyni, podzemní prostory se stylovou mučírnou a goticko-renesanční dům zbrojnošů, v jeho přízemním sále se konají výstavy s historickou tematikou.

S hradem a jeho historií se pojí i řada pověstí a legend. Hrad Svojanov je proslulý i v dnešní době tím, že se v jeho prostorách i okolí tajemné jevy vyskytují. Se spoustou pověstí se seznámíte právě během prohlídky hradních prostor.

Pro návštěvníky je atraktivní i samotný areál hradu, s rozhlednou na břitové věži, vyhlídkovými ochozy na hradbách a nádvořími. Součástí areálu je i obnovená gotická zahrada, jediná svého druhu ve střední Evropě.

autor: PAV
Spustit audio