Cestou na rozhlednu na Kraví hoře potkáte spoustu neobvyklých skalních útvarů

24. březen 2014
Česko – země neznámá

Kraví hora, vysoká 953 metrů, patří k nezaměnitelným dominantám Novohradských hor, pohoří na česko-rakouském pomezí. Dříve dobytkem vypásané (odtud název hory Kraví) kamenné moře dnes zarůstá náletovými dřevinami.

Pod vrcholem hory jsou k vidění skalní hradby – jinými slovy množství balvanů a mezi nimi třeba i známý bizarní útvar "Napoleonova hlava".

Jde o žulový skalní hřib, přibližně 10 metrů vysoký, který svým vzhledem připomíná profil hlavy vojevůdce Napoleona Bonaparte. V okolí Napoleonovy hlavy se nacházejí mnohé další zajímavé žulové skalní útvary, mrazové sruby a podobně.

Na vrcholu Kraví hory se tyčí železná vojenská hláska z roku 1988. V roce 2001 byla přestavěna na telekomunikační věž. Po přidání podpěr a točitého schodiště začala sloužit i jako rozhledna.

Rozledna na hoře Kraví

Po zdolání 130 schodů je možné z plošiny ve výšce 24 metrů spatřit nejen okolní vrcholy (Vysoká, Kuní hora, rakouský Mandelstein, Tischberg a Aichelberg), jihočeskou pánev na severní straně, ale za dobrého počasí i šumavské vrcholy Smrčina, Plechý či Knížecí stolec nebo dokonce Alpy s Dachsteinem. To se ale poštěstí jen několik málo dní v roce. Celková výška hlásky je 37 metrů. Rozhledna je volně přístupná po celý rok.

Výchozím bodem pro výstup na Kraví horu bývá nejčastěji Hojná Voda (dobrá možnost parkování), odtud pohodlně po zelené nebo strměji po červené (cca 1,5 km) turistické značce. Poněkud delší variantou je přístup z Dobré Vody.

autor: Filip Černý
Spustit audio