100. výročí narození Jiřího Koláře Museum Kampa oslaví výstavou z jeho sbírky

24. březen 2014

Výběr ze sbírky Jiřího a Běly Kolářových je vystaven do 1. června v Konírně Muzea Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových.

Letos 24. září si připomeneme sté výročí narození českého básníka a výtvarníka, autora koláží a asambláží Jiřího Koláře, člena Skupiny 42 a skupiny Křižovatka, který patřil od 40. let minulého století k nejpodnětnějším osobnostem českého umění. Jiří Kolář zemřel v roce 2002 a vedle své bohaté umělecké tvorby po sobě zanechal i unikátní uměleckou sbírku.

Výběr ze sbírky Jiřího a Běly Kolářových teď můžeme obdivovat na výstavě, kterou k letošnímu umělcovu jubileu připravilo v Konírně Sovových mlýnů Muzeum Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových.

Umělecká sbírka manželů Kolářových

Podle kurátora výstavy, historika umění Jiřího Machalického, byl Jiří Kolář nejen umělec, ale i významný sběratel: „Sbírka se rodila několik desítek let – chodil po antikvariátech a starožitnostech, jeho záběr byl velmi široký. Když Jiří Kolář odjel do Paříže, zabavily mu československé úřady velkou část jeho sbírky. Po roce 1989 věnoval část sbírky Národní galerii a velkou část se rozhodl věnovat Museu Kampa.“

Sbírka se utvářela v průběhu několika desítek let. V první části jsou díla klasiků českého moderního umění (Josef Václav Myslbek, Luděk Marold, Josef Mařatka nebo Alfons Mucha). Kolekce obsahuje i tvorbu některých významných představitelů avantgardních směrů první poloviny 20. století – sérii pozoruhodných abstraktních obrazů Františka Kupky, koláže Vojtěcha Preissiga, sérii grafik Josefa Čapka, díla Františka Tichého, Václava Tikala, Václava Špály, Aloise Wachsmanna.

Další část tvoří okruh Skupiny 42, k níž Jiří Kolář patřil. Najdeme v ní obrazy, kresby, grafické listy Jana Kotíka, Františka Grosse, Františka Hudečka, Kamila Lhotáka, Bohumíra Matala, Jana Smetany nebo fotografie Miroslava Háka. Následující oddíl představují autoři, kteří přinášejí nejrůznější experimentální postupy. K těmto osobnostem, nastupujícím hlavně koncem padesátých a počátkem šedesátých let, se řadí například Ladislav Novák, Vladimír Boudník (kolekci Vladimíra Boudníka však Jiří Kolář věnoval Galerii hl. m. Prahy), Vladimír Burda, Milan Dobeš, Čestmír Janošek, Milan Grygar, Josef Hampl, Jiří Hilmar, Jan Koblasa, Antonín Málek, Jiří Valenta, Karel Malich, Vladislav Mirvald, Pavla Mautnerová, Robert Piesen, Stanislav Podhrázský či Mikuláš Medek. Z následující generace jsou zastoupeni například Olaf Hanel, Robert Wittmann, Miloslav Moucha ad.

02538274.jpeg

Objevují se v ní také díla konceptuálních umělců a dokumentace k některým jejich akcím. K nim patří Milan Knížák, Jan Mlčoch, Karel Miler. Důležitý je také oddíl zahraničního umění, k němuž se řadí August Rodin, Francois Morellet, George Maciunas, Hans Hartung ad. Jiří a Běla Kolářovi věnovali sbírku Nadaci Jana a Medy Mládkových – Museu Kampa s tím, že se zatím do této instituce přestěhuje její část, k níž však patří celá řada unikátních uměleckých děl.

autoři: Karel Oujezdský , Museum Kampa , Karel Kratochvíl
Spustit audio