Létající andělé v Jiříkově na Bruntálsku

3. leden 2014
Česko – země neznámá

Jiříkov je vesnička o 300 obyvatelích několik kilometrů za Rýmařovem. Narazíte na ni cestou na hrad Sovinec. Uprostřed vesnice stojí kostel svatého Michala a také Galerie Děda Praděda.

Kostel svatého Michala je však doslova v dezolátním stavu. Před několika lety ho koupil místní řezbář Jiří Halouzka, aby se ve svatostánku pokusil vytvořit galerii a koncertní místo pro adventní a jiné slavnostní příležitosti.

Dnes je díky němu kostel částečně opravený. Pod vnitřní klenbou, na ocelových lanech, visí pět andělů v lidské velikosti, uprostřed pak obrovský vyřezávaný lustr a na kostelní dlažbě stojí několik dřevěných mnichů. Andělé mají dokonce tváře. Ten, který visí nejvýš, tedy deset metrů nad zemí, má obličej papeže Jana Pavla II. Řezbář si kdysi přivezl z Vatikánu papežovu bustu a podle ní obličej anděla vyřezal.

Jiří Halouzka je známý svými rozměrnými sochami. Ve své jiříkovské Galerii Děda Praděda vystavuje například největší betlém na světě a obří sochu Děda Praděda. K vidění jsou tu ale i dřevěné sochy tříhlavých draků, slonů, velbloudů, velkých ptáků či koní.

Řezbář Jiří Halouzka patří k lidem, kteří se snaží něco po sobě zanechat. Kdysi pracoval jako horník v ostravském dole Šverma. Pak se pustil do vyřezávání, což zdědil po svém dědovi. Časem pak koupil starou faru v Jiříkově i s okolními pozemky, dům zrekonstruoval a vybudoval v něm galerii.


Zvětšit mapu

autor: Artur Kubica
Spustit audio