Kynšperk se dočká kulturního sálu, vzniká v místním pivovaru

24. březen 2014

Moderního kulturního sálu se již brzy dočkají lidé v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. Prostory vhodné pro pořádání společenských akcí a plesů vznikají v areálu Kynšperského pivovaru.

„Kulturní sál pro zhruba 200 lidí zřizujeme v patře nad šenkovnou. K velké společenské místnosti budou patřit ještě dva přilehlé salonky. Ten větší pojme téměř 50 lidí a v tom malém se pohodlně usadí dvacítka hostů,“ upřesnil Radek Vomočil, ředitel Kynšperského pivovaru.

„Prostory upravujeme tak, aby se tu mohly konat nejrůznější zábavy, plesy, svatby, večírky i školení. Rádi bychom se stali jakýmsi středobodem kulturního dění ve města a nabídnout návštěvníkům odpovídající komfort,“ vyjádřil svoji představu Vomočil s tím, že nový sál by se veřejnosti mohl otevřít již v červnu.

„Je pravdou, že kulturní sál v Kynšperku chybí. Alespoň takový, aby se do něho pohodlně vešlo 200 lidí. Takové kapacity u nás nejsou. Když se konají plesy v zimní zahradě městského kina, tak pouze v omezené míře do stovky účastníků. Navíc jsou tyto prostory nevyhovující a v zimě je ani nejsme schopni pořádně vytopit,“ uvedl starosta Kynšperka nad Ohří Tomáš Svoboda.

„Vybudování společenského sálu proto jako město vítáme. Také místní spolky a sdružení jistě uvítají, že své plesy budou moci organizovat přímo ve městě. Doposud totiž hledaly vhodné prostory jinde,“ doplnil Svoboda.

V plánu je i dětské hřiště, minizoo a hotel

Výstavba sálu je pokračováním rekonstrukce nejstarší budovy celého areálu. Už dnes sem lidé mohou přijít posedět do stylové pivovarské restaurace v klenutém prostoru bývalé spilky. Velkou zajímavostí je dochovaná 300 let stará cihlová klenba a ručně tesané žulové sloupy.

Součástí šenkovny je i zimní zahrada a venkovní terasa. To ale není všechno. Majitelé pivovaru plánují areál obohatit o dětské hřiště a minizoo. Přistoupit také chtějí v přestavbě původního komplexu na moderní hotel s wellness a relaxačním centrem. Nejprve však musí dojít ke změně územního plánu.

Kynšperský pivovar je také významným zaměstnavatelem. Dnes v něm pracuje přibližně třicítka lidí. „Až bude rekonstrukce areálu završená, včetně výstavby hotelu, může se celkový stav personálu pohybovat kolem 50 až 60 zaměstnanců,“ odhadl ředitel.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio