Koloběžky jezděj! I na rampě

25. březen 2014

Mezi skateboardy, in-liny nebo longboardy se pomalu začaly probojovávat i koloběžky. Freestyle scootering, tedy sjíždění U-ramp a chodníků na koloběžkách a vymýšlení různých triků, jako 360, foot jam nebo boardslide, je stále populárnější hlavně u mladších amatérských pouličních sportovců. Do nízkoprahového volnočasového klubu Oratoř Dona Bosca na Praze 8 si koloběžky chodí půjčovat několik desítek dětí denně.

Koloběžky se začaly vracet do měst už před několika lety jako ekologická varianta dopravy na kratší vzdálenosti, která je mnohem skladnější než kolo. Teď je ale vídáme čím dál častěji i na rampách. Na jedné takové v Oratoři Dona Bosca v pražských Kobylisích jezdí kluci z blízkého okolí, ale i dalších přilehlých městských čtvrtí. Otevírá se po škole, ve dvě hodiny odpoledne, kdy se před dveřmi tlačí několik kluků okolo deseti, dvanácti let, aby si půjčili koloběžku.

„Já se jmenuju Petr Červeňák a chodím sem už měsíc,“ říká jeden z nich hlasitě a názorně ukazuje, co se za třicet dnů stačil naučit. „Všechno možný, podívejte!“

03088024.jpeg

„A jak dlouho sem chodíš ty?“ „Měsíc,“ odpovídá Jirka Zikmund, kterého dovedl kamarád, stejně jako třináctiletého Marka Siváka.

Někteří hardcore vyznavači klasických městských sportů, jako skate nebo in-line brusle, freestyle scootering úplně nemusí, ale mladší jezdci si ho oblíbili, protože je prý snadnější.

„V čem se vám líbí ty koloběžky?“ „Že jezděj! Jsou rychlý a dá se na nich skákat.“ Zajímá mě srovnání s městskou klasikou skatem… „Fuj!“ křičí Petr Červeňák, ale ostatní kroutí nesouhlasně hlavou. „Na skatu taky docela umím…“ Já taky, olie, kick flip…“ „Na skatu mě to taky baví, ale je to těžký docela.“ „Já jsem měl i BMX kolo…,“ dozvídám se z volného proudu myšlenek na téma oblíbený městský sport.

Volnočasový klub Oratoř funguje šestnáct let a dětem slouží hlavně ke sportovnímu vyžití, aktivnímu trávení volného času podle vlastního výběru, ale s dobrovolníky a pracovníky centra mohou řešit i všemožné problémy, které je trápí.

„Tady ve středisku pracujeme podle principů a systému, které založil italský kněz Don Bosco, který založil i řád salesiánů. Jmenuje se to preventivní systém a spočívá v tom, že vychovatelé-pracovníci jsou neustále mezi dětmi a mládeží a preventivně působí tak, aby se předcházelo konfliktům a sociálně-patologickým jevům. A díky tomu, že jsou neustále mezi mládeží a jsou neustále aktivní, tak si získávají jejich důvěru a je snazší s nimi otevírat různá témata a řešit je,“ říká vedoucí projektu Oratoř Dušan Vaněk.

03088022.jpeg

Ze sportů je prý největší zájem mezi dětmi hlavně o koloběžky nebo skateboardy a pořád hodně láká fotbal, který kluci na rampě taky zmiňovali.

„Mám pocit, že se to celkově posunuje od těch týmových sportů k těm individuálním. Před deseti lety byl největší zájem o florbal, o fotbal. Teď je největší nátřask na rampách.“

Právě hezké počasí i během zimy, ale i migrace z dalších klubů, které byly zavřené, nebo se jim omezila otevírací doba, přitáhly k salesiánům až 550 registrovaných dětí od začátku roku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka