Češi si oblíbili sudové víno. Je často šizené nebo pančované

25. březen 2014

Každý občan České republiky vypije ročně v průměru 20 litrů vína. Oblíbené je u nás sudové víno – je totiž většinou levnější než víno v lahvích. A na to někteří zákazníci slyší. Státní Zemědělská a Potravinářská Inspekce stále častěji upozorňuje na problémy, které jsou se sudovým vínem u nás spjaty.

Nedostatky inspektoři shledali také v jednom obchodě v Brně Bystrci, kde v Pálavě našli myšinu. Právě tam se vydala naše reportérka Vlasta Gajdošíková, která také upozornila na to, že počet prodejen, ve kterých se sudové víno prodává, v posledních letech narůstá.

Pavel Kopřiva, mluvčí Státní Zemědělské a Potravinářské Inspekce uvedl, že v posledních čtyřech letech počet odebraných vzorků osciluje kolem jednoho tisíce, přičemž procento nevyhovujících vzorků se drží mezi 38 a 43 procenty. "Zajímavý vývoj můžeme sledovat v kategorii podílu falšovaných vzorků mezi nevyhovujícími vzorky. V roce 2013 bylo ze všech nevyhovujících vzorků 41 procent možné označit za vzorky falšované. Zatímco o čtyři roky dříve se jednalo o pouhá 2,5 procenta," uvedl Kopřiva.

Jako jeden z důvodů nárůstu falšování vína Pavel Kopřiva uvádí velký nárůst dovozu vín ze zemí mimo Evropskou unii. Tato vína bývají podle něj často uváděna do oběhu právě v místech, kde se prodávají vína čepovaná.

Autorka reportáže Vlasta Gajdošíková ale zároveň připomíná, že hlavním problémem u vína je podle webového portálu Potraviny na pranýři nadměrný obsah konzervačních látek. Inspektoři zatím ale nenašli vzorek, který by mohl spotřebitele ohrozit na zdraví.

Častý je podle ní také jev, kdy prodejci vína vydávají víno ze zahraničí za víno tuzemské. Děje se tak podle ní z finančních důvodů: "Čeští spotřebitelé vyžadují moravské a české víno. Tuzemská produkce ale stačí na pokrytí sotva třetiny spotřeby. Hrozny, mošt nebo přímo hotové víno ze zahraničí bývá levnější. Informace o původu vína falšují dokonce i velká a zavedená vinařství."

Tématu se budeme věnovat také dnes od 18:40 v pořadu Zaostřeno.

autoři: Pavla Králová , bum
Spustit audio