Pardubický Zámeček čekají světlejší zítřky

25. březen 2014

Po čtrnácti letech mění majitele chátrající Larischova vila v Pardubicích. Podle předsedy občanského sdružení Za záchranu Zámečku Tomáše Novotného se jí blýská na lepší časy.

Novorenesanční vilu odkoupí Československá obec legionářská. S ní má sdružení smluvní vztah na delší spolupráci, proto se budou společnými silami snažit o její navrácení do společenského života města.

K samotnému formálnímu procesu by mělo dojít v řádech dnů nebo týdnů. „Blíží se to mílovými kroky,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Pardubice Novotný. Momentální situaci řadí svou významností na úroveň prohlášení stavby za městskou kulturní památku.

Zámeček by se měl stát pietním místem spojeným s muzeem Heydrichiády na Pardubicku. Přízemí by mělo patřit kulturním akcím. První patro by mělo fungovat jako zázemí, popřípadě sloužit komerčním účelům. Zapotřebí jsou teď finanční prostředky.

Zámeček - Dobová pohlednice

Larischova vila nese jméno svého prvního majitele Jiřího Larische-Mönicha. Druhý název - Zámeček - získala budova na základě své podoby s malým zámkem. V době německé okupace vilu vlastnil policejní pluk z Kolína. Ve sklepeních Němci v roce 1942 vyslýchali české vlastence a některé z nich opodál zastřelili.

autor: MAL
Spustit audio